Connect with us

technokrata

Kedvenc webes keresőnk

Kütyük

Kedvenc webes keresőnk

Lássuk, hogy az elmúlt egy évben mennyit változott az online keresők piaca!

A júliusban záródó egy éves periódus alatt a Google dominanciája a webes keresők között az észak-amerikai piacon vitathatatlan volt. A Comscore Media Metrix piackutató cég pénteken megjelentett felmérése szerint az összes online keresés 36,5 százaléka a vállalat weboldalán (vagy a Google által kiadott, böngészőbe integrálódó toolbaron) keresztül zajlott. Ezzel voltaképp semmi sem változott, mivel a cég szolgáltatása már évek óta a népszerűségi lista élén áll.

Ugyanakkor meglehetősen szorosan követte őt legközelebbi riválisa, a Yahoo: a keresőpiac mintegy 30,5 százalékát hasította ki a vállalat. Ha csak a browserekbe integrált kereső toolbarok forgalmát nézzük, akkor még meg is verte a Google-t – az ez utóbbiból eredő online kutakodás 51 százaléka a Yahoo pluginje révén keletkezett. A szegmens piaci részesedése egyébként is emelkedőben van: míg tavaly júliusban az internetes keresések 8 százalékát intézték a felhasználók ilyen eszköztárak révén, idén ugyanez az érték már 11 százalékon állt.

Talán nem meglepő, hogy a harmadik helyem a Microsoftot és annak MSN egységét találjuk – a piac harmadik nagy szereplője a keresések 15,5 százalékát tudhatja magáénak, közölte a Comscore. Negyedik a Time Warner America Online részlege révén (9,9 százalék), ötödik pedig az Ask Jeeves, 6,1 százalékkal. Az egy évvel korábbi mennyiséggel összehasonlítva mintegy 22 százalékkal emelkedett a keresések volumene és megközelítette az 5 milliárdot (pontosabban egy év alatt 4,8 milliárdnyi keresést regisztráltak az USA-ban).

Érdekes, hogy a nagy keresőket globálisan semmi, de regionálisan a helyi szolgáltatások meg tudják szorongatni. Hazánkban például Magyarország egyik legismertebb keresője, a nemrég megújult Kurzor.hu ért el szép eredményeket a piaci részesedést tekintve. A Hírek Média portfoliójába tartozó szolgáltatás korábban a Google motorját használta, de a nemrég bevezetett, saját fejlesztésű keresőmotor jobb megoldást kínál a magyar nyelvű oldalak között történő keresésre. Például az Expressz Kiadó Rt.-vel kötött megállapodás révén több mint 40.000 jármű, 115.000 ingatlan, valamint 60.000 apróhirdetés érhető el és kereshető a Kurzor.hu oldalain.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek