Connect with us

technokrata

Majdnem fél magyarországnyi távolság – új wireless rekord

Kütyük

Majdnem fél magyarországnyi távolság – új wireless rekord

Körülbelül 220 kilométernyi távolságot sikerült áthidalni a minap vezetékmentes adatátvitellel.

Egy kis, Idaho-i Internet-szolgáltató, a Microserv Computer Technologies, és a vezetékmentes kommunikációs eszközöket gyártó Trango Broadband Wireles együttműködése kedden új távolsági rekordot szült: az észak-amerikai cégek 137,2 mérföldes, azaz hozzávetőleg 220 kilométeres távolságot „kötöttek össze” mindenféle vezeték nélkül. Két helyi hegycsúcson elhelyezett számítógép csatlakozott egymáshoz a nem mindennapi kísérlet során.

A feladatot a 2,4 GHz-es és az 5,8 GHz-es frekvenciasávon is megkísérelték – az erőfeszítéseket végül siker koronázta. Kiépülhetett ugyanis egy olyan FTP adatátviteli kapcsolat a két pont között, amely átlagosan 2,3 megabites sebességre volt képes másodpercenként. Igaz, a felhasznált eszközök nem a szabványosított 802.11 vezetékmentes standardon alapultak, hanem a Trango saját fejlesztésű eljárását favorizálták. A rádiójelek továbbításához külső, 60 centi átmérőjű tányérantennákat alkalmaztak.

Másé a hivatalos elsőség

A korábbi rekord nem is olyan régen született: július végén állították fel a Defcon Wifi Shootout Contest keretei között. Akkor 125 mérföldre, azaz 200 kilométerre tudták „átlőni” stabilan a jelet. Ezt a Las Vegas-i sivatagban a 802.11b Wi-Fi standard felhasználásával érték el: 3,7 méteres parabolaantennákat és saját készítésű antennákat is bevetettek. Akkor viszont jóval nagyobb volt az adatátviteli sebesség: a július 30-i rekord során a két számítógép 11 Mbps-ra volt képes.

Érdekesség, hogy hiába nyújtotta ki a wireless adatátvitel határait a Microserv és a Trango, hivatalosan továbbra is a Defcon résztvevőié a rekord. Dave Moore, a rendezvény alapítója e-mailben úgy nyilatkozott: azt ugyan nem vonják kétségbe, hogy a most bejelentett eredmény valós adat, de a július végi teljesítményt négy független bíró hitelesítette. Hasonlóról a Microserv nem tudott beszámolni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd