Connect with us

technokrata

T-Mobile: egyre nagyobb a készülődés a 3,5G kapcsán

Kütyük

T-Mobile: egyre nagyobb a készülődés a 3,5G kapcsán

A T-Mobile számára több európai országban is a Nokia szállítja a 3,5G (HSDPA) szolgáltatások beindításához szükséges infrastruktúrát.

A szerződéskötés gazdasági részletei egyelőre ismeretlenek, azt viszont tudni lehet, hogy a finn vállalat a T-Mobile német, brit és holland 3G hálózatait fejleszti tovább 3,5G-re. A generációváltáshoz elsősorban szoftverfrissítéseket kell végrehajtani, de e mellett bizonyos hardveres változtatásokat is végrehajtanak a Nokia mérnökei, akik ezen túlmenően különböző kapacitásbővítésekről is gondoskodni fognak.

A T-Mobile a HSDPA-t (High Speed Downlink Packet Access) 2006-ban kívánja bevezetni, a mobil szolgáltatók közül elsőként. Február végén egy Berlinben lefolytatott kísérleti, úgynevezett pilot projektben mutatták be az első, éles környezetben megvalósított HSDPA-alapú adatkapcsolatot. A személygépkocsiban utazó, szabványos laptoppal és HSDPA-képes adatkártyákkal rendelkező utasok menet közben például közlekedési információkat tölthettek le az Internetről vagy videókat nézhettek. A bázisállomás és az adatkártya közötti mobil adatátvitel sebessége elérte az 1,8 Mbit/s értéket. A HSDPA egyébként elméletileg 14,4 Mbit/s-os adatátviteli sebességre is képes.

Tudni lehet, hogy a T-Mobile Ausztriában is nagyon komoly 3,5G tervekkel rendelkezik. A sógoréknál várhatóan 2006 első negyedévében indul majd be az első, Siemens alapokon nyugvó 3,5G szolgáltatás, majd pedig a második negyedévben a T-Mobile által nemrégiben felvásárolt tele.ring is üzembe helyezi majd első 3,5G hálózatát.

Mint ismeretes, hazánkban nyár elején elsőként a T-Mobile indított 3G szolgáltatást, melyet az operátor jóvoltából nemrégiben szerkesztőségünk is kipróbálhatott, és azóta is folyamatosan tesztel. Az erről készült anyag a lenti linken olvasható. A T-Mobile a későbbiekben várhatóan hazánkban is megkezdi majd a 3,5G-re történő előrelépést.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek