Connect with us

technokrata

Védett objektumok a Google Earth-ön – aggódó katonák, kormányzatok

Kütyük

Védett objektumok a Google Earth-ön – aggódó katonák, kormányzatok

A földfelszínt műholdas felvételekről tanulmányozhatjuk a Google nemrég indult szolgáltatása kapcsán, ez azonban nem mindenkinek tetszik.

Már többször írtunk a Google Earth-ről, melyet az ismert USA-beli online vállalat azon célból indított, hogy látványosabbá tegye utcakereső szolgáltatását. Használatával valódi műholdfelvételekről böngészhetjük a Föld felszínét. Természetesen mind az aktualitása, mind a részletessége hagy kívánnivalót maga után (habár e sorok írójának nem tartott két percnél tovább megtalálni saját házát a fényképeken), ám míg a felhasználók többsége aktuálisabb és részletesebb látványt szeretne, a kormányzatok itt-ott tovább satíroznának.

Pár nappal korábban Ausztrália panaszkodott amiatt, hogy a biztonság szempontjából kényes célpontnak számító, Sidney-hez közeli nukleáris reaktorok szintén „felkereshetők” a Google szolgáltatása révén. Az atomerőművekről a helyiek állítása szerint túlságosan részletes tartalom jelenik meg a Google Earth-ben.

Nem sokkal ezt követően aztán kiderült, hogy az Egyesült Államok hadereje is aggályosnak tart bizonyos iraki felvételeket. A hadsereg állítása szerint bebizonyosodott, hogy milyen könnyen lehet helyi katonai bázisokról jól használható képeket szerezni. Ez azért probléma, állítják az USA fegyveres állományánál, mert így alig pár egérkattintás szükséges ahhoz, hogy a támadó szándékú csoportokhoz tartozó internetezők felmérjék, pontosan hol helyezkednek el a bázisok, és milyen fizikai paraméterekkel (kiterjedés, magasság stb.) rendelkeznek.

A hadsereg szerint ezeket a felvételeket, adatokat akár távolról irányítható rakéták koordinálásához is fel lehet használni. Igaz, az ausztrál fotók már több mint két évesek, s az iraki képek is egy évnél régebben készültek. Ám maguk az épületek azóta sem változtak, még mindig ugyanott, ugyanúgy találhatók, ahogy azt bárki megtekintheti akár most is a Google Earth révén.

Biztonságpolitikai okokból a szolgáltatás már eddig is védettként kezelt egyes területeket – például a Fehér Ház és az azt körülvevő épületek már az indulás óta ki vannak cenzúrázva. Az ausztrál aggályokra úgy reagált a vállalat egyik szóvivője, hogy a felvételek túlságosan régiek ahhoz, hogy érzékeny információkat tartalmazzanak. Az iraki helyzet azonban más, így elképzelhető, hogy további területek esnek majd a jövőben titkosítás alá.

A szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy számos weboldalon (például a Terminal fórumában is) olyan koordinátákat adnak meg a lelkes keresgélők, amiken egy-egy érdekes természeti jelenség látható. Például egy kitörő vulkán, fraktálszerű ábrák a kazah régióban vagy egy villámcsapás a Balaton partján.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd