Connect with us

technokrata

A világ vezető országai az illegális DVD-másolás és -letöltés ellen

Kütyük

A világ vezető országai az illegális DVD-másolás és -letöltés ellen

G8 országok közös közleményt adtak ki, amelyben állást foglalnak a jogvédett anyagok illegális terjesztésével kapcsolatban.

Sajtóközlemény
1. Az illegálisan előállított, hamisított termékek – amelyek eredete gyakran a szervezett bűnözéssel is összekapcsolható – egyre növekvő forgalma világszerte fenyegeti a foglalkoztatást, a beruházásokat, a gazdasági növekedést, valamint a fogyasztók egészségét és biztonságát.
2. A szellemi tulajdon védelme céljából létrejött hatályos egyezmények minden ország számára elősegítik a fenntartható fejlődést. A G8 országok a WIPO (World Intellectual Property Organisation – Szellemi Tulajdon Világszervezete), a WTO (World Trade Organisation – Világkereskedelmi szervezet), a WCO (World Customs Organisation – Vámigazgatások Világszervezete), az Interpol és más illetékes szervezeteken keresztül aktívan együttműködnek más országokkal annak érdekében, hogy hatékonyabban szorítsák vissza a kalózkodást és a hamisítást saját országainkon belül, és más országokban egyaránt. Mindezt a G8 országok nemzetközi jogi kötelezettségvállalásaikkal – többek között a TRIPS megállapodással – összhangban teszik, miközben az eviani* megállapodásnak eleget téve igyekeznek elősegíteni fejlesztési célokat.
3. A G8 országok egyre nagyobb erőfeszítéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy globálisan csökkentsék a kalóztermékek kereskedelmét, és hatékonyan szembeszálljanak az ezt kiszolgáló nemzetközi hálózatokkal. További konkrét lépéseket tesznek a következő célok érdekében:
• Erősítik és elemezik a trendeket, problémákat, valamint a belföldi és nemzetközi rendészeti akciókat;
• Elősegítik a törvények, jogszabályok és/vagy eljárások betartását és betartatását a szellemi tulajdon hatékony védelme érdekében a megfelelő területeken, mint például a gyaníthatóan hamisított vagy illegális árucikkek lefoglalását és visszatartását, az ilyen árucikkek és az előállításukhoz használt eszközök megsemmisítését, valamint a szellemi tulajdon védelmében egyértelmű, átlátható és következetes jogi eljárások, szabályzatok és irányelvek alkalmazását;
• Fejlesztik az interneten keresztül történő hamisítványok terjesztésének és értékesítésének az ellenőrzését, fokozzák az ilyen illegális tevékenységtől való elrettentés mértékét, és szembeszállnak az online lopásokkal
• Összehangolják a hamisítás és kalózkodás elleni bűnmegelőzési stratégiákat, biztosítják a rendészeti erők képviselői közötti együttműködést többek között a közös kockázatelemzés, a sikeres működési eljárásokkal kapcsolatos tapasztalatcsere, az országok, illetve a kormányzatok és a magánszektor közötti meglévő együttműködés további javítása útján;
• Felhívják a kormányzati tisztségviselők és a nyilvánosság figyelmét a hamisításból és kalózkodásból eredő egészségügyi kockázatokra, gazdasági károkra és a szervezett bűnözőcsoportok növekedésére;
• A G8 országoknak fejlődő országokbeli partnereivel a sikeres működési eljárások megosztásán, illetve az oktatási és technikai segítségnyújtáson keresztül szorosan együtt kell működni a jogszabályi háttér megerősítése érdekében, illetve hogy megteremtődjenek a fejlődő országok illegális kereskedelem elleni végrehajtási kapacitásaik, így ezek közös fejlesztési célokat is elősegíthetnek.
4. A G8 országok az idei év őszén összehívják szakértőiket, hogy a fenti lépéseket megvalósító munkatervet felvázolják, majd a későbbi elnökségek alatt értékelik az elért eredményeket.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle