Connect with us

technokrata

A file-csere kétharmadát videoállományok teszik ki

Kütyük

A file-csere kétharmadát videoállományok teszik ki

Egy felmérés szerint három, file-megosztás révén gazdát cserélő állományból átlagosan kettő videoanyagot tartalmaz.

A peer to peer forgalomelemzéssel (is) foglalkozó Cachelogic felmérése világított rá a fent említett tényre. A cég úgy találta, hogy ezek az állományok legnagyobb részt az „elektronikus szamáron”, azaz az Edonkey-n keresztül cserélnek gazdát – a Cachelogic vélekedése szerint ez a hálózat a legnépszerűbb mind közül. A Bittorrent esetében visszaesést tapasztaltak, már ami a videoanyagok (és a dalok) forgalmát illeti, ezen a platformon megnőtt az egyéb (és a legitim) kategóriába tartozó tartalmak aránya.

Bonyolult megfigyelési technikákkal jutott ezekre a megállapításokra a Cachelogic. Egyrészt a négy legnagyobb file-megosztó hálózaton utazó állományok kiterjesztéseit figyelte, ám emellett az adatcsomagokat is elemzésnek vetették alá. A Gnutella, a Fasttrack, a Bittorrent és az Edonkey felhasználói között zajló adatforgalmat mintegy 48 órán keresztül monitorozta a cég.

A négy nagyon mért eredmények összesítésével a felmérést végzők úgy találták, hogy az összes, ilyen módon letöltött állomány 61,4 százaléka volt valamilyen videofile. Ezt az értéket a kifejezetten ilyen, nagyméretű file-ok mozgatására létrehozott Bittorrent esetében „csupán” 47 százalékosnak mérték. A Cachelogic-tól a magyar szemnek talán kicsit furcsa nevű Nick Farka nyilatkozott a kutatásról; szerinte a Bittorrentnél tapasztalható visszaesés egyértelműen az MPAA jogi lépéseinek az eredménye.

A jelentés szerint a P2P hálózatokban mozgó audioállományok döntő többsége, 68,9 százaléka még mindig MP3 formátumú – és, mint tudjuk, az MP3 Pro-t leszámítva a formátum nem kínál semmilyen másolásvédelmet (ami azért nem feltétlen jelenti azt, hogy minden hanganyag illegálisan cserélt gazdát). Ugyanakkor érdekes, hogy a royalty-mentes Ogg Vorbis jelentős előretörést mutat: a mára már minden médialejátszó által kezelt formátum a „piac” 12,3 százalékát szerezte meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd