Connect with us

Hirdetés

technokrata

A file-csere kétharmadát videoállományok teszik ki

Kütyük

A file-csere kétharmadát videoállományok teszik ki

Egy felmérés szerint három, file-megosztás révén gazdát cserélő állományból átlagosan kettő videoanyagot tartalmaz.

A peer to peer forgalomelemzéssel (is) foglalkozó Cachelogic felmérése világított rá a fent említett tényre. A cég úgy találta, hogy ezek az állományok legnagyobb részt az „elektronikus szamáron”, azaz az Edonkey-n keresztül cserélnek gazdát – a Cachelogic vélekedése szerint ez a hálózat a legnépszerűbb mind közül. A Bittorrent esetében visszaesést tapasztaltak, már ami a videoanyagok (és a dalok) forgalmát illeti, ezen a platformon megnőtt az egyéb (és a legitim) kategóriába tartozó tartalmak aránya.

Bonyolult megfigyelési technikákkal jutott ezekre a megállapításokra a Cachelogic. Egyrészt a négy legnagyobb file-megosztó hálózaton utazó állományok kiterjesztéseit figyelte, ám emellett az adatcsomagokat is elemzésnek vetették alá. A Gnutella, a Fasttrack, a Bittorrent és az Edonkey felhasználói között zajló adatforgalmat mintegy 48 órán keresztül monitorozta a cég.

A négy nagyon mért eredmények összesítésével a felmérést végzők úgy találták, hogy az összes, ilyen módon letöltött állomány 61,4 százaléka volt valamilyen videofile. Ezt az értéket a kifejezetten ilyen, nagyméretű file-ok mozgatására létrehozott Bittorrent esetében „csupán” 47 százalékosnak mérték. A Cachelogic-tól a magyar szemnek talán kicsit furcsa nevű Nick Farka nyilatkozott a kutatásról; szerinte a Bittorrentnél tapasztalható visszaesés egyértelműen az MPAA jogi lépéseinek az eredménye.

A jelentés szerint a P2P hálózatokban mozgó audioállományok döntő többsége, 68,9 százaléka még mindig MP3 formátumú – és, mint tudjuk, az MP3 Pro-t leszámítva a formátum nem kínál semmilyen másolásvédelmet (ami azért nem feltétlen jelenti azt, hogy minden hanganyag illegálisan cserélt gazdát). Ugyanakkor érdekes, hogy a royalty-mentes Ogg Vorbis jelentős előretörést mutat: a mára már minden médialejátszó által kezelt formátum a „piac” 12,3 százalékát szerezte meg.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés