Connect with us

technokrata

Grid itthon: szabad processzor-kapacitást a tudományos projektekre

Kütyük

Grid itthon: szabad processzor-kapacitást a tudományos projektekre

Az econet.hu megszerezte azt a technológiai áttörést jelentő know-how-t és szoftvert, amely megnyitja az utat az úgynevezett globális desktop grid üzleti hasznosítása felé.

Az econet.hu Informatikai Rt. leányvállalata, a GridLogic Kft. hónapokig tartó előkészületek után 2005. augusztus 10-én 900.000.000,- forintért megvásárolta a technológiai áttörést jelentő grid know-how és szoftver 85,33 százalékos tulajdonrészét és ezzel egyidejűleg a technológiának a kisebbségi tulajdonossal történő közös hasznosítására és fejlesztésére vonatkozó társasági és szerződéses kereteket is kialakította. Az innováció révén megnyílik az út a változtatható számítási algoritmusok futtatására alkalmas globális desktop grid üzleti hasznosítása felé.

Az üzleti modell lényege, hogy a cég a neki felajánlott egyéni és intézményi internet-felhasználók személyi számítógépeinek szabad processzor-kapacitását összegyűjti, és az így létrehozott virtuális szuperszámítógépet nagy számítási igényű ipari- és tudományos projektek részére értékesíti. „A tervezett szolgáltatás újszerűsége az eddigi társadalmi célú kísérleti grid alkalmazásokkal szemben abban is áll, hogy mind a processzor kapacitást nyújtó internet-felhasználók, mind a számítási kapacitást igénybe vevők részére a napjainkban ismert biztonsági megoldásoknál is megbízhatóbb védelmet nyújt” – hangsúlyozta dr. Balázs Csaba, az econet.hu vezérigazgatója. „További jelentős innováció, hogy ismereteink szerint a miénk lesz az első platform- szolgáltató- és feladatsemleges globális desktop grid a világon” – tette hozzá Balázs – „amely ezáltal üzleti perspektívát kínál”. Az econet.hu fejlesztése iránt már most jelentős érdeklődés mutatkozik, hiszen ezzel az igen drága, és korlátozott hozzáférésű szuperszámítógépek versenyképes alternatívája jelenik meg a piacon.

Az econet.hu az elkövetkező időszakban erőforrásai jelentős részét kívánja a globális desktop grid üzleti hasznosítása érdekében felhasználni. A 2005. és 2006. üzleti évben előreláthatóan mintegy egy-másfélmilliárd forintot fog a cég befektetni a kizárólagos tulajdonában lévő GridLogic Kft.-n keresztül. A számítási kapacitás létrehozása érdekében az econet.hu Rt. és leányvállalatai a GridLogic Kft. és az Externet Kft., valamint a GTS-Datanet Kft. és a GTS Polska kölcsönös szándéknyilatkozatot írt alá.

Az econet.hu Rt. ezzel a tranzakcióval visszatér a három lábon álló on-line szolgáltatási portfolió modelljéhez (hozzáférés szolgáltatás, tartalomszolgáltatás és grid). A cég továbbá elkötelezi magát az Internet alapú vagy Internethez kötődő kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása és az ilyen típusú projektekben való részvétel mellett is, melynek során szoros kapcsolatokat kíván kiépíteni a hazai és nemzetközi tudományos szférával. Ennek keretében az econet.hu Rt. egyebek mellett az MTA SZTAKI-val, az Országos Meteorológiai Szolgálattal és az ELTE-vel együttműködve az elmúlt időszakban több pályázaton is konzorciumban indult.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd