Connect with us

technokrata

Freenet: beazonosíthatatlan letöltők, ellenőrizhetetlen tartalomcsere?

Kütyük

Freenet: beazonosíthatatlan letöltők, ellenőrizhetetlen tartalomcsere?

Még az év vége előtt végleges formában is megjelenik az a szoftver, amely az internetezők számára szinte teljes védettséget kínál a jogvédők és a cenzúra lépéseivel szemben.

A peer to peer file-csere több csapást is elszenvedett, de – szemben a központi szerverekre alapozó korábbi megoldásokkal, lásd Napster – sokkal „szívósabban” bírja a jogvédők támadásait. Ezt elsősorban decentralizált jellege teszi lehetővé, ám az ilyen hálózatokat használók többségének (jogsértő) ténykedése viszonylag könnyen nyomon követhető. Ezt a beazonosíthatóságot igyekszik a Freenet megszüntetni.

A Freenet projekt keretei között a fejlesztők megpróbálnak egy olyan rendszert létrehozni, amelyben az egyes felhasználók anonim tagjai lesznek a hálózatnak. A projekt mögött álló fejlesztők ezzel a szólásszabadság egyik eszközét látják megtestesülni. Szerintük az olyan országokban, mint Kína vagy a közel-keleti államok, amelyek többségében jelentősen korlátozzák a szabad véleménynyilvánítás jogát, megfelelő „fegyver” lehet a Freenet az elnyomó diktatúrával szemben.

Igaz, ez valószínűleg azzal is fog járni, hogy az emberek jogsértő állománycserére használják majd a hálózatot. Ez ellen ráadásul a kialakítása miatt nem is léphet majd fel az RIAA, az MPAA és a többi jogvédő szervezet. A projekt mögött álló csoport szerint párhuzamosan „nem garantálható a szólásszabadság ÉS a szerzői jogi törvények betartása”.

A Freenet egyébként Ian Clarke anonim publikációs rendszeréből született meg – a fiatalember akkor készítette alkalmazását, amikor még a skót Edinburgh-i Egyetem diákja volt. A projekt azóta jelentős fejlődésen ment keresztül, s ma már sokkal inkább hasonlít a többi P2P hálózatra. Igaz, például olyan keresés nem végezhető, mint amire a peer to peer hálózatok többségében lehetőség nyílik, és az alkalmazása még nehézkes. Fejlesztői jelenleg azon dolgoznak, hogy az úgynevezett darknetek globális láncolatát hozzák létre. Ezek a sötét hálózatok tipikusan csak néhány, néhányszor tíz, egymásban megbízó ember által alkotta networkök, melyeket a Freenet alkotói úgy szeretnének összekapcsolni, mint ahogy az Internet maga is összeáll.

A csoport a minap adta ki a szoftvert pre-alfa változatát, amelyet így ki lehet próbálni. Arra azonban külön felhívták a figyelmet, hogy az alkalmazás routing algoritmusa se nem felhasználóbarát, se nem biztonságos (az anonimitást tekintve) jelenleg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd