Connect with us

technokrata

Wikipedia: szigorodó feltételek

Kütyük

Wikipedia: szigorodó feltételek

Egyfajta cenzúrát terveznek bevezetni az igen népszerű, (eddig) bárki által szabadon módosítható online enciklopédia üzemeltetői.

Egy enciklopédia sosem lehet teljes – akárhány szakember dolgozik rajta, a kiadás pillanatában már lesznek olyan információk, amelyek kimaradtak belőle. Ugyanez a probléma az online formában kiadott változatoknál is, attól a kis eltéréstől eltekintve, hogy az internetes verziók bármikor módosíthatók, frissíthetők. Ennél egyetlen naprakészebb megoldás létezik: ha maguk az olvasók tartják karban a tudáshalmazt. Pontosan erről szól a Wikipedia – illetve szólt eddig.

A szerkesztők ugyanis úgy döntöttek, hogy a visszaélések kiszűrése végett kicsit szűkítik az internetezők mozgásterét, ami a tartalom felvitelét, megváltoztatását illeti. Jimmy Wales, a szolgáltatás alapítója még a múlt hét végén nyilatkozott úgy a Suddeutsche Zeitung német napilap számára, hogy az online vandalizmusnak gátat kívánnak szabni. Ehhez meg kell találni az egyensúlyt az információ védelme jelentette korlátozások és a megváltoztatásához, frissítéséhez való lehetőség között, fejtegette a brit férfi.

Wales nyilatkozata szerint nemsokára megjelenhetnek olyan stabil tartalmak, amelyeket mintegy „befagyasztva” tárnak az internetezők elé. Ezzel elejét kívánják venni azoknak az incidenseknek, amire például az új pápa megválasztásakor került sor: az egyik vicces internetező XVI. Benedek képét lecserélte a Ian McDiarmid skót színész által a Star Wars: A Sith-ek Bosszúja című filmben megformált Palpatine szenátorra, utalva a két alak közötti képi hasonlóságra (lásd kapcsolódó linkek). Habár a kép csak rövid ideig – Wales nyilatkozata szerint csak percekig – volt látható az oldalon, mégis problémát jelentett, mert bebizonyította, hogy a Wikipedia tartalmának hitelessége itt-ott megkérdőjelezhető.

Az ehhez hasonló esetek elkerülése végett a világ 105 nyelvén olvasható, ingyenesen használható online enciklopédia egyes tartalmainak kezelésére egy „bizottság-félét” hívna életre az internetes szolgáltatás megálmodója. Ennek a bizottságnak lenne a feladata eldönteni, hogy mely bejegyzéseket kellene befagyasztani, ami a továbbiakban már csak olvasható lenne. Az adatbázisban egyébként eddig több mint 1 millió cikket vittek fel a lelkes internetezők, így az enciklopédiát a legnagyobbak között tartják számon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd