Connect with us

technokrata

540 megabit másodpercenként, vezeték nélkül

Kütyük

540 megabit másodpercenként, vezeték nélkül

A következő generációs Wi-Fi leírását az eddig egymással szembenálló felek végül közös megegyezés alapján adják be az IEEE-nek.

A TGn Sync és a WWiSE „összegyúrták” elképzeléseiket a következő generációs Wi-Firől, és a leendő standard vázlatát már e közös erőfeszítés eredményeként küldhetik el az IEEE részére szeptemberben. A végleges előterjesztésre előreláthatólag novemberben kerül majd sor.

Azért megnyugtató a megegyezés, mert a TGn Sync és a WWiSE mögé csoportosult cégek már majdnem egy éve igyekezett a másik társulás fölé kerekedni. A kérdés az volt, hogy ki hozhatja létre a 802.11n végső specifikációt – azaz az új standardot, amely a Wi-Fi adatátviteli sebességét várhatóan 540 Mbps-ra növeli. A WWiSE mögött a következő cégek találhatók: Texas Instruments, Broadcom, Conexant, STMicro, Airgo and Bermai, valamint a Motorola, amely kezdetben saját szabványon dolgozott. Érdekesség, hogy a Nokia is ebbe a csapatba állt be, annak ellenére, hogy kezdetben a TGn Sync-et támogatta. Ez utóbbi mellé is neves vállalatok tömörültek: Intel, Atheros, Agere, Infineon, Cisco, Qualcomm, Nortel, Mitsubishi, Sony, Panasonic, Philips, Samsung, Sanyo, Toshiba.

A két szembenálló fél egyébként többször bepróbálkozott már az IEEE-nél, és habár a TGn Sync több szavazáson is megszerezte a voksok nagyobb részét, egyszer sem tudták egyöntetűen győztesnek kikiáltani – ehhez a WWiSE támogatottsága minden alkalommal túl nagynak bizonyult. Végül a két társulás rájött, hogy a rivalizálás helyett inkább együttműködésre van szükség – amit az is elősegített, hogy a két szabványtervezet között relatíve kicsi volt a különbség.

Mindkét specifikáció az úgynevezett MIMO (Multiple Input, Multiple Output) technikára alapult, illetve alkalmazta az OFDM-et (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) is. Ezen megoldások révén az adatátvitel jelentősen megnövelhető, köszönhetően a többantennás kivitelnek. 20 és 40 MHz-es frekvenciasáv-szélességet használt mindkét elgondolás, illetve mindkét csoport úgy fejlesztette saját standardját, hogy azok visszafelé kompatibilisek maradtak napjaink Wi-Fi megoldásaival. Az eltérés csupán a jelformálás tekintetében mutatkozott a két (korábbi) változat között.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek