Connect with us

technokrata

540 megabit másodpercenként, vezeték nélkül

Kütyük

540 megabit másodpercenként, vezeték nélkül

A következő generációs Wi-Fi leírását az eddig egymással szembenálló felek végül közös megegyezés alapján adják be az IEEE-nek.

A TGn Sync és a WWiSE „összegyúrták” elképzeléseiket a következő generációs Wi-Firől, és a leendő standard vázlatát már e közös erőfeszítés eredményeként küldhetik el az IEEE részére szeptemberben. A végleges előterjesztésre előreláthatólag novemberben kerül majd sor.

Azért megnyugtató a megegyezés, mert a TGn Sync és a WWiSE mögé csoportosult cégek már majdnem egy éve igyekezett a másik társulás fölé kerekedni. A kérdés az volt, hogy ki hozhatja létre a 802.11n végső specifikációt – azaz az új standardot, amely a Wi-Fi adatátviteli sebességét várhatóan 540 Mbps-ra növeli. A WWiSE mögött a következő cégek találhatók: Texas Instruments, Broadcom, Conexant, STMicro, Airgo and Bermai, valamint a Motorola, amely kezdetben saját szabványon dolgozott. Érdekesség, hogy a Nokia is ebbe a csapatba állt be, annak ellenére, hogy kezdetben a TGn Sync-et támogatta. Ez utóbbi mellé is neves vállalatok tömörültek: Intel, Atheros, Agere, Infineon, Cisco, Qualcomm, Nortel, Mitsubishi, Sony, Panasonic, Philips, Samsung, Sanyo, Toshiba.

A két szembenálló fél egyébként többször bepróbálkozott már az IEEE-nél, és habár a TGn Sync több szavazáson is megszerezte a voksok nagyobb részét, egyszer sem tudták egyöntetűen győztesnek kikiáltani – ehhez a WWiSE támogatottsága minden alkalommal túl nagynak bizonyult. Végül a két társulás rájött, hogy a rivalizálás helyett inkább együttműködésre van szükség – amit az is elősegített, hogy a két szabványtervezet között relatíve kicsi volt a különbség.

Mindkét specifikáció az úgynevezett MIMO (Multiple Input, Multiple Output) technikára alapult, illetve alkalmazta az OFDM-et (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) is. Ezen megoldások révén az adatátvitel jelentősen megnövelhető, köszönhetően a többantennás kivitelnek. 20 és 40 MHz-es frekvenciasáv-szélességet használt mindkét elgondolás, illetve mindkét csoport úgy fejlesztette saját standardját, hogy azok visszafelé kompatibilisek maradtak napjaink Wi-Fi megoldásaival. Az eltérés csupán a jelformálás tekintetében mutatkozott a két (korábbi) változat között.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd