Connect with us

technokrata

Küszöbön az első kanadai-dán háború?

Kütyük

Küszöbön az első kanadai-dán háború?

A két ország nemzeti egységet féltő polgárai internetes hirdetésekben üzengetnek egymásnak.

Habár Dánia viszonylag kisméretű ország, mégis, a kiterjedt Grönland révén igen nagy területet tudhat a magáénak. Ez utóbbi, az észak-amerikai partok mellett fekvő, többnyire fagyos sziget ugyanis dán fennhatóság alatt áll. Grönland nyugati szomszédja pedig Kanada – a két területet néhol csak pár tíz kilométer választja el egymástól. Ezen kis távolság miatt keletkezett némi feszültség a két ország között; egy vitatott hovatartozású, kicsiny szigetről ugyanis mindkét fél azt tartja, hogy az az ő birtokában van.

A Hans Island mindössze 1,3 négyzetkilométernyi területű, és Grönland nyugati, illetve Kanada Ellesmere szigetének keleti partjai között található. Az állandó lakossal nem rendelkező arktikus területet mindkét ország a magáénak tudja; ennek több internetes fórumon is hangot adtak az érintettek. A dánok rukkoltak elő elsőként egy reklámmal, mely a következő szlogenre épült: „A Hans kanadainak hangzik? Dán név, dán sziget.” A hirdetés a dán külügyminisztérium oldalán jelent meg, egy tiltakozó üzenettel egyetemben, melyet Koppenhága azt követően küldött el Ottawa részére, hogy a kanadai védelmi miniszter meglátogatta az ominózus szigetet.

Kanada nem nagyja magát „megfélemlíteni”

Az észak-amerikai Rick Broadheadben túlteng a kanadai nemzeti öntudat: a főállásban íróként tevékenykedő féri úgy döntött, felveszi a kesztyűt az „inváziós terveket” dédelgető dánokkal. Broadhead hirdetési felületet vásárolt a Google-nél, amelyen egy nagy juharfalevél (mint nemzeti szimbólum) jelenik meg. A reklámszöveg rövid és tömör: „A Hans sziget Kanadáé”. Broadhead szerint egyébként ez az első olyan eset, amikor két nemzet a Google felületén keresztül vitatkozik egymással.

A kanadai újságok jelentős része lecsapott a témára, hiszen a nyári uborkaszezonban minden színes hír olvasottságnövelő hatású lehet. Egyes orgánumok azt pedzegették, hogy Ottawának egy kávét és fánkot árusító boltot kellene felállítania az Északi Sarktól egyébként kevesebb mint 1000 kilométerre levő szigeten. Néhány megfigyelő szerint a helyzet el is fajulhat, ha kiderül, hogy a Hans sziget gazdag ásványi erőforrások forrása (amire kis mérete miatt elég csekély az esély).

A süti azért marad

Mindazonáltal az északi humor oldja a feszültséget. Reynald Doiron, a kanadai külügyminisztérium egyik szóvivője szerint: „A problémás terület ellenére a Kanadai Külügyminisztérium továbbra is az étlapon tartja a dán ínyencségnek számító almás, mandulás tésztasüteményt, a dán kormányzat és a dán emberek iránt tanúsított jóindulatának jeleként.”

A lenti linken egyébként a „határvillongások” rövid története is elolvasható, illetve az először dánok által felhúzott nemzeti lobogóról, majd a morcos kanadai katonák ellenakciójáról is láthatunk képeket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd