Connect with us

technokrata

Google Video keresés – DVD Jon máris feltörte a védelmét

Kütyük

Google Video keresés – DVD Jon máris feltörte a védelmét

Az amerikai internetes vállalat legújabb szolgáltatásának digitális védelmét a DVD-k másolását megakadályozni hivatott rendszer feltörése kapcsán híressé vált norvég fiú alig egy nap alatt iktatta ki.

A Google hétfőn indította útjára új webes videokereső szolgáltatását, amely lehetővé teszi az internetezők számára, hogy az április óta nagyobb szervezetek (Unicef, Greenpeace, CNET Networks stb.) által a cég szervereire feltöltött videoanyagok közül válogassanak, pusztán kulcsszavak alapján. Ez kiegészíti azt a lehetőséget, amelyet a vállalat már korábban bejelentett, nevezetesen a neves USA-beli televíziós csatornák adásában való kutakodást.

Ahhoz, hogy igénybe vehesse valaki a Google Video Search-öt, le kell töltenie a fejlesztő weboldaláról a Google Video Viewer nevű plugint. A kiegészítés csak angol nyelven érhető el (egyelőre) és az 5-ös vagy annál nagyobb verziószámú Internet Explorereken, illetve a Firefox Windows-os változatain használható. Az egyelőre ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás a tartalmakat igyekszik megóvni a felhasználók archiválási vágyaitól.

Sikertelenül, mert a DVD-k másolásvédelmét, az úgynevezett Content Scrambling Systemet (CSS) feltörő Jon Lech Johansen, közismertebb nevén DVD Jon, alig egy nappal a szolgáltatás beindítása után már ki is iktatta a videokereső pluginben alkalmazott védelmet. Saját, „So sue me” (Hát perelj be) nevű webes naplójában közzétett egy olyan patch-et, aminek a segítségével a nem Google által hostolt oldalakon levő videoanyagok is lejátszhatók lesznek. Ehhez nem volt szükség kemény munkára; Jon közzé is tette azt a kódot, amivel a Google meg kívánta akadályozni ezt, látható, hogy ennek a kiiktatása ujjgyakorlat volt a leleményes norvég fiatal számára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák