Connect with us

technokrata

A hibás tengeralatti kábel miatt Internet-képtelen ország esete

Kütyük

A hibás tengeralatti kábel miatt Internet-képtelen ország esete

Egy tengerfenéken kígyózó kábelen csatlakozik Pakisztán a világhoz, legalábbis ami az Internet-hozzáflérést illeti – a vezeték hibája miatt az ország azonban leszakadt a Föld kommunikációs „verőeréről”.

Hétfőn késő délután tapasztalták a pakisztáni internetezők, hogy hirtelen megszakadt a kapcsolat a külvilággal. Habár az ország Internet-penetráció tekintetében igencsak elmaradott, mégis sokakat érintett az eset. A kedd reggel még mindig nem működő szolgáltatás kimaradását egy tengeralatti kábel problémája okozta.

Ugyan az Indiával határos (és folyamatosan konfliktusban álló) Pakisztán kontinentális régió, mégis, sok kisebb szigetországhoz hasonlóan egy, a tenger fenekén futó vezeték jelenti a köldökzsinórt a nemzet számára. A távol-keleti terület ugyanis jelentős partvidékkel rendelkezik, amely az Arab-tengerre nyílik; a hegyeken, az elmaradott Afganisztánon és Iránon keresztül nehéz lett volna optimális költséggel kiépíteni az internetes infrastruktúrát.

Ali Kadri Dzsilani, a Pakistan Telecommunication vezérigazgatója közölte, hogy egy, a tengeralatti kapcsolatban fellépett törés okozta a problémát. Ez a vállalat felelős a csatlakozás működtetéséért. „Észleltük a hibát, és beazonosítottuk annak pontos helyét, ez pedig pakisztáni fennhatóság alá esik.” – mondta az igazgató. A javítást elősegítendő külön technikusok érkeztek Dubaiból, az Egyesült Arab Emirátusokból, mondta Dzsilani, de nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hogy mikor is lesz újfent működőképes a kapcsolat.

Az ország külkereskedelmével foglalkozó munkahelyek zöme ideiglenesen felfüggesztette vagy nagy mértékben csökkentette a munkát, hiszen Internet-hozzáférés nélkül nehézkessé vált a feladatok elvégzése. A lakosság otthon internetező része a jelenség megtapasztalását követően megrohamozta az Internet-kávézókat, ám csalódottan távoztak, amikor kiderült, hogy ezekről a helyekről sem lehet internetezni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle