Connect with us

Hirdetés

technokrata

E-mailes figyelmeztetés szökőárakról

Kütyük

E-mailes figyelmeztetés szökőárakról

Kaliforniában, a folyton nyugtalan kéreglemezek miatt különösen fontos egy egyszerűen használható, ám mégis gyors riasztásra képes kommunikációs csatorna megléte.

Többször is beszámoltunk arról, hogy tavaly december végén az Indiai-óceánon hatalmas erejű földrengés, majd az ezt követő szökőár okozott nagy pusztítást a partmenti területeken. Habár a történtek észlelése és a hatalmas árhullámok partot érése között elég hosszú idő telt el ahhoz, hogy a lakosság bemenekülhessen a szárazföld belsejébe, a figyelmeztető rendszerek elégtelen kialakítása miatt javarészt meglepetésként érte a területen élő vagy turistáskodó embereket a cunami.

A földmozgásokat érzékelni képes rendszerrel legjobban az Egyesült Államok van ellátva, így nem meglepő, hogy az USA-ban jelent meg az a szolgáltatás is, mely e-mailes értesítést küld a nagyobb eseményekről. Habár maximális gyorsaságot nem ígér a webhely, de mindenki számára, aki feliratkozik, igyekeznek a lehető leghamarabbi tájékoztatást nyújtani egy esetleges földrengésről, számoltunk be március végén egy új szolgáltatásról.

Nos, nemrég közel hasonló erejű, 7-es magnitúdójú földrengés rázta meg a kaliforniai partvidéket. Szerencsére ez minimális anyagi károkat okozott, míg emberéletben egyáltalán nem esett kár, mivel nem alakult ki nagyobb szökőár annak a földmozgásnak a következtében, amelynek epicentruma a partoktól alig másfélszáz kilométerre, a tengerfenéken volt. A történtek után azonban még inkább ráterelődött a figyelem egy könnyen használható figyelmeztető rendszerre.

Ilyet biztosít a Csendes-Óceáni Cunami Figyelmeztető Központ (Pacific Tsunami Warning Center), amelynek székhelye Hawaiin található. A központban a rengést követő tíz percen belül tájékoztatást küldtek az érintett észak-kaliforniai lakosoknak, később azonban úgy tájékoztattak, hogy nem várható szökőár a partokon. Mindazonáltal az alacsonyan fekvő területekről, biztos, ami biztos alapon evakuálták a lakosságot.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés