Connect with us

technokrata

Kína: bezáratás vár a nem regisztráló website-okra

Kütyük

Kína: bezáratás vár a nem regisztráló website-okra

A szólásszabadság durva korlátozása: a több mint egymilliárd lakossal bíró ország website-jait üzemeltetőknek kötelező egy regisztrációs listára feliratkozniuk, ha továbbra is működni akarnak.

Még márciusban jelentette be a pekingi vezetés, hogy minden, Kínában található website-ot egy központi regisztrációs listára fel kell íratni, ha működni akar. Ennek oka, hogy ezen a listán nem csupán a site elérhetőségének és az üzemeltetők adatainak kell szerepelnie, hanem azoknak az információknak is, amik az adott webhely működését írják le. „Természetesen” azon website-ok nem kerülhetnek fel a listára, amelyek nem korlátozzák az ott megtalálható információt. Mindezzel a kommunista rezsim azt akarja elérni, hogy még kevésbé lehessen az internetezőknek hozzáférniük az olyan, „politikailag inkorrekt” tartalmakhoz, mint például más, a vezetés véleményétől eltérő eszmék.

Minderre június 30-ig van lehetősége az érintetteknek, komolyabb szankciók nélkül. A legnépszerűbb webhelyeken nem érinti a rendelkezés – de csak azért nem, mert ezekre már korábban nyomást gyakoroltak a hatóságok, annak érdekében, hogy ne tegyenek közzé feszültséget keltő híreket. Ezen site-ok üzemeltetői kénytelenek „önkéntesen” figyelemmel kísérni azt is, ki miről folytat beszélgetést például a virtuális csevegőszobákban, és a kínai netikett ellen vétőket (azaz például a vezetés vagy a párt ellen beszélőket) kötelesek eltávolítani. Hasonlóan járnak a túlságosan szabadszákú bloggerek is.

Amennyiben a helyi website-ok üzemeltetői közül valaki nem regisztrál ide a hónap végéig, akkor működését illegálisnak minősítik a hatóságok, közölte a párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders – RWB) szervezet. A kormányzat, hogy még inkább ebbe az irányba terelje a renitenseket, azt is bejelentette: új rendszert helyezett működésbe, ami a website-ok monitorozását illeti. Mindezzel az illegális webhelyek kiszűrését kívánják zökkenőmentessé és még hatékonyabbá tenni.

Jelenleg a helyi website-ok közel háromnegyede tesz eleget a regisztrációs feltételeknek, számolt be a helyzetről az RWB. A szervezet úgy véli, az a célja a kormányzatnak, hogy a rendelkezésnek megfelelni nem kívánó webhelyeket tulajdonosaik külföldre költöztetik majd, így azokat még könnyebb lesz blokkolni az „otthon maradtak” elől. Azok elől, akiknek száma már most 100 milliót tesz ki, s akik így a világ második legnagyobb, nemzeti szintre lebontott közösségét jelentik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle