Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína: bezáratás vár a nem regisztráló website-okra

Kütyük

Kína: bezáratás vár a nem regisztráló website-okra

A szólásszabadság durva korlátozása: a több mint egymilliárd lakossal bíró ország website-jait üzemeltetőknek kötelező egy regisztrációs listára feliratkozniuk, ha továbbra is működni akarnak.

Még márciusban jelentette be a pekingi vezetés, hogy minden, Kínában található website-ot egy központi regisztrációs listára fel kell íratni, ha működni akar. Ennek oka, hogy ezen a listán nem csupán a site elérhetőségének és az üzemeltetők adatainak kell szerepelnie, hanem azoknak az információknak is, amik az adott webhely működését írják le. „Természetesen” azon website-ok nem kerülhetnek fel a listára, amelyek nem korlátozzák az ott megtalálható információt. Mindezzel a kommunista rezsim azt akarja elérni, hogy még kevésbé lehessen az internetezőknek hozzáférniük az olyan, „politikailag inkorrekt” tartalmakhoz, mint például más, a vezetés véleményétől eltérő eszmék.

Minderre június 30-ig van lehetősége az érintetteknek, komolyabb szankciók nélkül. A legnépszerűbb webhelyeken nem érinti a rendelkezés – de csak azért nem, mert ezekre már korábban nyomást gyakoroltak a hatóságok, annak érdekében, hogy ne tegyenek közzé feszültséget keltő híreket. Ezen site-ok üzemeltetői kénytelenek „önkéntesen” figyelemmel kísérni azt is, ki miről folytat beszélgetést például a virtuális csevegőszobákban, és a kínai netikett ellen vétőket (azaz például a vezetés vagy a párt ellen beszélőket) kötelesek eltávolítani. Hasonlóan járnak a túlságosan szabadszákú bloggerek is.

Amennyiben a helyi website-ok üzemeltetői közül valaki nem regisztrál ide a hónap végéig, akkor működését illegálisnak minősítik a hatóságok, közölte a párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders – RWB) szervezet. A kormányzat, hogy még inkább ebbe az irányba terelje a renitenseket, azt is bejelentette: új rendszert helyezett működésbe, ami a website-ok monitorozását illeti. Mindezzel az illegális webhelyek kiszűrését kívánják zökkenőmentessé és még hatékonyabbá tenni.

Jelenleg a helyi website-ok közel háromnegyede tesz eleget a regisztrációs feltételeknek, számolt be a helyzetről az RWB. A szervezet úgy véli, az a célja a kormányzatnak, hogy a rendelkezésnek megfelelni nem kívánó webhelyeket tulajdonosaik külföldre költöztetik majd, így azokat még könnyebb lesz blokkolni az „otthon maradtak” elől. Azok elől, akiknek száma már most 100 milliót tesz ki, s akik így a világ második legnagyobb, nemzeti szintre lebontott közösségét jelentik.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés