Connect with us

Hirdetés

technokrata

200 file-cserélőt „árultak be” a jogvédők a rendőrségnek

Kütyük

200 file-cserélőt „árultak be” a jogvédők a rendőrségnek

Svédország kalózellenes csoportja kétszáz online file-cserét folytató emberről tájékoztatta az ország rendőrségét.

Antipiratbyrån (APB) – a skandináv félsziget egyik legjelentősebb, digitáliskalózkodás-ellenes csoportja a minap arról tájékoztatta a helyi hatóságokat, hogy több száz svéd internetező jogsértő módon terjeszt védett anyagokat az Internet révén. Az északi ország eddig viszonylag nyugodt területnek számított e tekintetben, szemben például Norvégiával, ahol a DVD-k másolásvédelmét feltörő és a módszert elterjesztő Jon Johansen pere több éven keresztül zajlott.

A svéd The Local hírforrás beszámolója szerint az APB először 400 ezer figyelmeztető levelet küldött szét a feltételezett file-cserélőknek. Emiatt aztán kritikával is illették a szervezetet, arra hivatkozva, hogy a jogvédők személyiségi jogokat sértő módon gyűjtötték össze az IP-címeket. Ezernél is több ember tett emiatt panaszt a svéd hatóságoknál, ami miatt az APB úgy döntött, hogy – már csak a nem teljesen tisztázott jogi környezet miatt is – leállítja a hasonló akciókat, és egyből a rendőrségnek jelzi a feltételezett elkövetőket.

Az ország parlamentje egyébként nemrég elfogadott egy olyan törvényt, amely mindennemű (jogsértő) file-megosztást megtilt az ABBA hazájában. A július elsején életbe lépő rendelkezésre a helyi vezetés (még inkább a zeneipar képviselői) szerint azért volt szükség, mert a CD-eladások már a harmadik éve esnek Svédországban. Tavaly például 17 százalékkal csökkent a hanghordozó korongok eladásának mértéke.

Mindazonáltal a dalletöltés lehetősége nem szűnik meg, egy ideje ugyanis már Svédországban is elérhető az Apple iTunes zeneboltja.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés