Connect with us

200 file-cserélőt „árultak be” a jogvédők a rendőrségnek

Kütyük

200 file-cserélőt „árultak be” a jogvédők a rendőrségnek

Svédország kalózellenes csoportja kétszáz online file-cserét folytató emberről tájékoztatta az ország rendőrségét.

Antipiratbyrån (APB) – a skandináv félsziget egyik legjelentősebb, digitáliskalózkodás-ellenes csoportja a minap arról tájékoztatta a helyi hatóságokat, hogy több száz svéd internetező jogsértő módon terjeszt védett anyagokat az Internet révén. Az északi ország eddig viszonylag nyugodt területnek számított e tekintetben, szemben például Norvégiával, ahol a DVD-k másolásvédelmét feltörő és a módszert elterjesztő Jon Johansen pere több éven keresztül zajlott.

A svéd The Local hírforrás beszámolója szerint az APB először 400 ezer figyelmeztető levelet küldött szét a feltételezett file-cserélőknek. Emiatt aztán kritikával is illették a szervezetet, arra hivatkozva, hogy a jogvédők személyiségi jogokat sértő módon gyűjtötték össze az IP-címeket. Ezernél is több ember tett emiatt panaszt a svéd hatóságoknál, ami miatt az APB úgy döntött, hogy – már csak a nem teljesen tisztázott jogi környezet miatt is – leállítja a hasonló akciókat, és egyből a rendőrségnek jelzi a feltételezett elkövetőket.

Az ország parlamentje egyébként nemrég elfogadott egy olyan törvényt, amely mindennemű (jogsértő) file-megosztást megtilt az ABBA hazájában. A július elsején életbe lépő rendelkezésre a helyi vezetés (még inkább a zeneipar képviselői) szerint azért volt szükség, mert a CD-eladások már a harmadik éve esnek Svédországban. Tavaly például 17 százalékkal csökkent a hanghordozó korongok eladásának mértéke.

Mindazonáltal a dalletöltés lehetősége nem szűnik meg, egy ideje ugyanis már Svédországban is elérhető az Apple iTunes zeneboltja.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom