Connect with us

technokrata

Szabadalmat sértett a Nokia? Több millió eurós kártérítési per indul!

Kütyük

Szabadalmat sértett a Nokia? Több millió eurós kártérítési per indul!

A Nokia állítólagosan megsértette egy speciális mobiltelefonos technológia szabadalmi jogait, és lehet, hogy ezért komoly kártérítést kell majd fizetnie.

˝A Nokia illegális módon használt fel egy olyan, korábban levédetett fejlesztést, mely lehetővé teszi a bejövő hívások fogadását a nélkül, hogy hozzáérnénk a készülék gombjaihoz, illetve, hogy a telefon irányítható legyen hangparancsok, valamint hands-free eszközök segítségével˝ – nyilatkozta Antti Kosunen, a szabadalmi jogok birtokosának ügyvédje.

Kosunen elmondta, hogy egyelőre nem tudja pontosan, hogy Jari Lahtinen fejlesztőmérnök pontosan mekkora kártérítésre számíthat, ugyanis az összeg nagysága annak függvénye, hogy a Nokia hány szabadalomsértő mobiltelefont gyártott le az elmúlt években. ˝A pontos összeget még nem tudom, de biztosra vehető, hogy több millió, vagy több tíz millió euróra fog rúgni˝ – mondta emberünk.

Lahtinen 1995-ben adta be szabadalmi kérelmét, majd pedig fejlesztéseivel felkereste a Nokiát, azonban a finn vállalat ekkor nem mutatott semmilyen érdeklődést a technológia iránt. Néhány évvel később, a 90-es évek végén azonban a Nokia mégis használni kezdte a fejlesztést – Lahtinen tudta és beleegyezése nélkül.

A jogi képviselő szerint az elsőfokú ítélet várhatóan 2006-ban születik majd meg, de a végleges ítéletre előreláthatólag több évet kell majd várni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek