Connect with us

Szerzői jogi félelmek miatt bukhat el a könyvek globális digitalizálása

Kütyük

Szerzői jogi félelmek miatt bukhat el a könyvek globális digitalizálása

A Google pár hónapja nagyszabású tervet „eszelt ki”: az USA felsőoktatási intézményeinek könyveit szerette volna digitalizálni és egy kereshető adatbázisba szervezni. A kezdeti lelkesedés azonban másolásvédelmi félelmekbe csapott át.

Google Print for Libraries – a neves amerikai cég egyik újkeletű szolgáltatása, melynek révén a felsőoktatási (szak)könyvek között lehet keresgélni az Interneten. A tavaly decemberben indított lehetőség mellé a Harvard, a Stanford és a Michigan egyetemek könyvtára egyaránt felsorakozott, s nekiláttak a nagy munkának – a nyomtatott szöveg digitalizálásának, majd kereshető adatbázisba szervezésének. A lelkesedés azonban eltűnt, amikor a jogvédők megjelentek.

A napokban ugyanis az Amerikai Egyetemi Kiadók Szövetsége (AAUP), amely 125 nonprofit iskolai kiadót tömörít egybe, egy hatoldalas levelet küldött a Google számára, melyben a tavaly decemberben indított szolgáltatás ellen foglaltak állást. Ebben számos kérdést intéztek az USA-beli vállalat felé, többségük a jogvédett anyagok védelmét firtatta. Úgy tűnik, hogy a kiadók attól félnek, ha online kereshetővé, elérhetővé válnak egyes könyvek, akkor az negatívan hathat az üzletmenetükre. Szerintük a Google Print for Libraries a fair use elgondolására alapul, ami viszont jogvédett anyagok esetén jogsértő lehet.

Eileen Rodriguez, a vállalat képviselője a hét közepén közölte, hogy cége tiszteletben tartja a szerzői jogok tulajdonosainak jogait, és a szolgáltatás pont emiatt több módszert is felhasznál arra, hogy mindkét fél elégedett lehessen. Ezek közül az egyik, hogy bizonyos védett anyagok esetén azokról csupán bibliográfiai információt adnak közzé, illetve csupán pár mondatnyi szöveget tesznek elérhetővé. Rodriguez ugyanakkor kifejtette a Google azon véleményét, miszerint habár szerintük a szolgáltatás több üzleti előnnyel is járna a kiadók számára, tiszteletben tartják az adatbázisból való kimaradásra irányuló kéréseket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom