Connect with us

Kereshető bittorrent file-ok – ellehetetlenülnek a jogi támadások?

Kütyük

Kereshető bittorrent file-ok – ellehetetlenülnek a jogi támadások?

A bittorrent állományok kereshetőségével csökkenhet a tracker szerverek jelentősége.

Egy hete írtunk az új Bittorrent kiadásáról, melynek különlegessége, hogy képes úgynevezett trackerless működésre, azaz központi szerverek nélkül is lehet bittorrent file-ok után kutatni vele. Voltaképp most először, hiszen eddig a bittorrentes kliensek nem voltak képesek keresni; ahhoz, hogy le tudjunk tölteni egy-egy ilyen állományt, többnyire egy központi (úgynevezett tracker) szervert kellett Weben felkeresni. Erre a jövőben már nem (feltétlenül) lesz szükség.

Bram Cohen neve talán többeknek is ismerősen cseng, az amerikai fiatalember áll ugyanis a Bittorrent megalkotásának hátterében, hozzá kapcsolható a kifejezetten nagyméretű állományok cserélésére szolgáló alkalmazás kitalálása, létrehozása. Cohen úgy döntött, itt az ideje egy kis pénzt csinálni korszakalkotó találmányából, ezért bejelentette egy olyan termék kiadását, mely voltaképp egy keresőmotor lesz, ami a Webet kutatja át Bittorrent file-ok után (ebből pedig a szolgáltatás keretei között megjelenített hirdetések hoznak majd bevételt a programozó számára).

A keresőeszköz azt az úgynevezett crawling (kúszó, csúszó) technológiát fogja alkalmazni, melyet már korábban levédetett Cohen cége. Ennek révén a letöltést lehetővé tevő file-ok olyan egyszerűséggel lesznek kereshetők, mintha a Google-t használnánk információgyűjtés céljára. Mindez azt jelenti, hogy immár nincs szükség tracker szerverre, azaz egy központi website-ra, ahol megtalálhatók a Bittorrent állományok rendezett listái.

Ez minden bizonnyal be fog „fűteni” a szerzői jogok védelmét képviselő szervezetek számára, akik a Kazaa után a múlt év végén a Bittorrent felé fordultak. Számos nagyobb site-ot be tudtak záratni, ám ha elterjed Cohen újítása, akkor gyakorlatilag csak egyenként lehet majd „megcsípni” az internetezőket, ez pedig hihetetlenül csökkenti a Bittorrent elleni fellépés hatékonyságát.

Nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenénk szót a Bitoogle nevű kereső eszközről – ez már egy ideje elérhető, s hasonló szolgáltatást nyújt, mint amin Cohen dolgozik. A Bittorrent alkotója természetesen ismerte ezt az alkalmazást, de kijelentette, hogy az ő fejlesztése ennél sokkal jobb hatásfokkal fog működni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő