Connect with us

A Star Wars miatt bezárt Bittorrent site esete

Kütyük

A Star Wars miatt bezárt Bittorrent site esete

Az Egyesült Államok egyik bittorrentes website-ja George Lucas filmeposzának legújabb része miatt volt kénytelen bezárni kapuit.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Csillagok Háborúja legújabb része már a hivatalos, moziban való debütálás előtt megjelent letölthető állapotban az Interneten. Habár a kópia minősége bizony jócskán hagyott kivetnivalót, mégis több mint tízezren letöltötték, méghozzá igen rövid idő alatt. Az Egyesült Államok szövetségi nyomozóhatósága a felfokozott érdeklődés miatt kiemelten kezelte az ügyet, így nemrég a nyomára is bukkantak az első változat terjesztőinek.

Szerdán az Elite Torrents névre hallgató website befejezte működését, miután a nemzetbiztonsági ügynökség számos részlegének ügynökei révén tíz embert letartóztattak. Ezen személyek a Csillagok Háborúja – A sith-ek bosszúja című film Internetre való feltételéhez járultak hozzá valamilyen módon, vagy legalábbis ezzel vádolják őket a hatóságok. Természetesen a központi szervert is lefoglalták. Az ügynökség beszámolója értelmében egyébként ez volt az első olyan hatósági fellépés, ami bűnüldözési erők bevetését igényelte olyan szerzői jogokat megsértő egyénekkel szemben, akik Bittorrent technológiát használtak.

Amennyiben felkeressük az Elite Torrents weboldalát, akkor ott szerda óta egy felhívást olvashatunk, amely arról tájékoztatja az internetezőket, hogy a site működtetői ellen vádat emeltek szerzői jogsértések miatt. Az akció egyébként a D-elite nevet kapta. Az ügynökség bejelentette, hogy nemcsak az oldal működtetői ellen igyekeznek fellépni, hanem azokkal szemben is, akik lehetővé tették a jogvédett tartalom illegális elérhetőségét az Elitetorrents.org oldalon keresztül.

Végül pedig egy kis statisztika: a hatóságok felmérése szerint tízezernél is többen töltötték le az ominózus filmet. A site-nak egyébként 133 ezer tagja volt, és több mint 17 ezer film, szoftver, zenei állomány cserélt gazdát a Bittorrent technológia révén.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom