Connect with us

technokrata

Mobilakksi töltés taxikban: hajrá szélenergia!

Kütyük

Mobilakksi töltés taxikban: hajrá szélenergia!

Sokszor pont a legrosszabbkor merül le a mobiltelefonunk akkumulátora és bizony nem mindenhol van lehetőségünk arra, hogy feltöltsük azt.


Japánban immár akár arra is lehetőségünk van, hogy taxiban utazva töltsük fel lemerült mobil akkumulátorunkat.

Az érdekes új kezdeményezés ráadásul teljesen környezetbarát: a mobilok működéséhez szükséges energia nem a jármű motorjából, illetve akkumulátorából eredeztethető, hanem egy parányi szélerőműben keletkezik. A szélenergiával működő mini áramgenerátor a taxi tetején, a taxitábla közepén kap helyet, és a menetszél forgatja meg a lapátjait. Az energia egyébként akkor sem vész kárba, ha a hátsó ülésen éppen senki sem tölti a mobilját, ilyenkor ugyanis egy külön erre a célra használt kis akkumulátorban tárolódik el az áram. Arról egyébként nem szól a fáma, hogy a megnövekedett légellenállás következtében vajon mennyivel nő a kocsik fogyasztása.

A rendszer jelenleg még kísérleti fázisban van, és egyelőre még azzal kapcsolatban sem született döntés, hogy az utasok ingyen, vagy esetleg egy bizonyos összeg ellenében tölthetik-e majd fel a mobiljaikat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák