Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bárki filmproducer lehet már 1 dollárért is

Kütyük

Bárki filmproducer lehet már 1 dollárért is

Egy film előállításának finanszírozása többféleképpen megoldható – például a leendő nézők bevonásával.

Fabrizio Fante és Eugene John Bellida egy olyan szokatlan üzleti modellt kíván meghonosítani, ami igazából csak az Internet elterjedésével válhat életképessé. A két 32 éves férfi olyan website-okat üzemeltet, amelyek az internetezők adományait gyűjtik azon célból, hogy az így befolyt összegből filmet készítsenek. Ezeken az oldalakon különböző filmekre lehet szavazni, mégpedig azzal, hogy a látogató elkölt egy bizonyos összeget (legalább egy dollárt) arra a filmtervre, amelyiket szeretné kész alkotásként viszont látni. Amennyiben elég pénz jön össze egy filmre, akkor azt elkészítik, s az összes adakozó nevét feltüntetik a stáblistánál, executive producer titulussal.

Fante és Bellida egyáltalán nem tört le amiatt, hogy egyelőre nem megy túl jól az üzlet. Alig 2500 dollár gyűlt össze azóta, hogy márciusban beindították két website-jukat, ami édeskevés egy film létrehozásához – ehhez körülbelül 500 ezer és 2 millió dollár közötti összegre van szükség. Maga az üzleti modell azonban életképes, ezt korábbi próbálkozások már bizonyították.

Az első ismert sikeres kísérlet még a második világháború előtt zajlott Franciaországban. Egy bizonyos Jean Renoir 1937. július 31-én tett egy olyan bejelentést az egyik újságban, melyben arra kérte az olvasókat, hogy két frankkal támogassák filmjének elkészítését. Renoir ígéretet tett arra, hogy amennyiben eljut a bemutatóig a film, akkor mindazoknak, akik korábban már fizettek, a jegyárból levonják azt a két frankot, amit „beletettek” az alkotásba. Így a jegyek előértékesítésével Renoir elég pénzt tudott összeszedni ahhoz, hogy befejezhesse filmjét.

Visszatérve a két olasz származású amerikaira: a két férfi olyan filmterveket kínál az internetezőknek, mint például a Sumo-size me, amelyet a tavaly bemutatott Super size me ihletett meg. Ez utóbbi film az amerikai McDonald´s-okban való étkezés káros hatásaira hívta fel a figyelmet; Fante és Bellida pedig hasonló művet szeretne létrehozni, csak ez esetben kínai ételek adnák a menüt. Egy másik tervük a Freshkills címet viseli, ami egy New Yorkban, a Staten Islanden játszódó krimi lenne.

A két vállalkozó szellemű férfi üzleti modellje egy ponton lényeges eltérést mutat a fent említett huszadik századi francia filmeséstől: ők semmilyen visszatérítést nem adnának azoknak, akik támogatták a filmet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés