Connect with us

Bárki filmproducer lehet már 1 dollárért is

Kütyük

Bárki filmproducer lehet már 1 dollárért is

Egy film előállításának finanszírozása többféleképpen megoldható – például a leendő nézők bevonásával.

Fabrizio Fante és Eugene John Bellida egy olyan szokatlan üzleti modellt kíván meghonosítani, ami igazából csak az Internet elterjedésével válhat életképessé. A két 32 éves férfi olyan website-okat üzemeltet, amelyek az internetezők adományait gyűjtik azon célból, hogy az így befolyt összegből filmet készítsenek. Ezeken az oldalakon különböző filmekre lehet szavazni, mégpedig azzal, hogy a látogató elkölt egy bizonyos összeget (legalább egy dollárt) arra a filmtervre, amelyiket szeretné kész alkotásként viszont látni. Amennyiben elég pénz jön össze egy filmre, akkor azt elkészítik, s az összes adakozó nevét feltüntetik a stáblistánál, executive producer titulussal.

Fante és Bellida egyáltalán nem tört le amiatt, hogy egyelőre nem megy túl jól az üzlet. Alig 2500 dollár gyűlt össze azóta, hogy márciusban beindították két website-jukat, ami édeskevés egy film létrehozásához – ehhez körülbelül 500 ezer és 2 millió dollár közötti összegre van szükség. Maga az üzleti modell azonban életképes, ezt korábbi próbálkozások már bizonyították.

Az első ismert sikeres kísérlet még a második világháború előtt zajlott Franciaországban. Egy bizonyos Jean Renoir 1937. július 31-én tett egy olyan bejelentést az egyik újságban, melyben arra kérte az olvasókat, hogy két frankkal támogassák filmjének elkészítését. Renoir ígéretet tett arra, hogy amennyiben eljut a bemutatóig a film, akkor mindazoknak, akik korábban már fizettek, a jegyárból levonják azt a két frankot, amit „beletettek” az alkotásba. Így a jegyek előértékesítésével Renoir elég pénzt tudott összeszedni ahhoz, hogy befejezhesse filmjét.

Visszatérve a két olasz származású amerikaira: a két férfi olyan filmterveket kínál az internetezőknek, mint például a Sumo-size me, amelyet a tavaly bemutatott Super size me ihletett meg. Ez utóbbi film az amerikai McDonald´s-okban való étkezés káros hatásaira hívta fel a figyelmet; Fante és Bellida pedig hasonló művet szeretne létrehozni, csak ez esetben kínai ételek adnák a menüt. Egy másik tervük a Freshkills címet viseli, ami egy New Yorkban, a Staten Islanden játszódó krimi lenne.

A két vállalkozó szellemű férfi üzleti modellje egy ponton lényeges eltérést mutat a fent említett huszadik századi francia filmeséstől: ők semmilyen visszatérítést nem adnának azoknak, akik támogatták a filmet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő