Connect with us

Újabb akadályba ütköztek a file-csere ellenes jogvédők

Kütyük

Újabb akadályba ütköztek a file-csere ellenes jogvédők

A kanadai Internet-szolgáltatók nem (sem) engednek.

Észak-Amerika két országa közül a juharszirup hazájában már évek óta lazább a szerzői jogok védelme. Kanadában ugyanis egyáltalán nem büntetendő az, aki jogvédett tartalmakat tölt le az Internetről, saját használatra. Habár a feltöltés itt is illegálisnak minősül, ez mégis jóval liberálisabb hozzáállás, mint ami az ország déli szomszédjában, az Egyesült Államokban vár az internetezőkre.

Természetesen a Kanadai Hanglemezkiadók Szövetsége (CRIA), hasonlóan USA-beli társszervezetéhez, az RIAA-hez, igyekszik mindent megtenni, hogy megváltoztassa ezt az állapotot. Perek sokaságát kezdeményezte már, a legutóbb pedig arra akarta kötelezni az Internet-szolgáltatókat, hogy fedjék fel, az általuk megszerzett IP-címekhez melyik ügyfelük tartozik. A szervezet ugyanis úgy véli, hogy az általuk feljegyzett IP-címekről jogsértő dalletöltéseket kezdeményeztek egyes kanadaiak. Az IPS-k azonban nemet mondtak.

A bíróság első fokon úgy ítélkezett az ügyben, hogy az Internet-szolgáltatók nem kötelesek felfedni előfizetőik kilétét. A CRIA nem hagyta ennyiben a dolgot, és továbbvitte az ügyet, ám a szövetségi bíróságon helybenhagyták a korábbi döntést. A 27 oldalas véleményben a bíróság arra hivatkozott, hogy habár a technológia nem akadályozhatja a szellemi jogok védelmét, de az állampolgárok életébe előzetes figyelmeztetés nélkül való betörés nem indokolt. Legalábbis az ügynek ebben a korai szakaszában nem.

Mindez egyébként még 2004-ben indult, amikor öt kanadai Internet-szolgáltatót (Bell/Sympatico, Rogers Communications, Shaw Communications, TELUS, Videotron) akart arra kötelezni a CRIA, hogy kollaboráljanak velük. A bíróságon elutasították a követelést, amit aztán a szervezet megfellebbezett; ennek a meghallgatása volt idén áprilisban.

Hasonló ellenállásról számoltunk be nemrég a holland Internet-szolgáltatók esetében is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom