Connect with us

Gigabites Internet-kapcsolatok otthonra

Kütyük

Gigabites Internet-kapcsolatok otthonra

Egy merőben szokatlan Internet-hozzáférési közeg fejlesztésén dolgozik egy kaliforniai vállalat: gázcsöveken keresztül próbál igen olcsó internetezési lehetőséget kínálni.

A Nethercomm technológiája úgynevezett carrirer-free architektúrát használ, azaz nincs szükség vivőjel generátorra, modulátorra, stabilizáló eszközökre stb. – vagyis egyetlen olyan készülékre sem, amit a hagyományos, frekvencialapú adatátvitel igényel. Mindezzel azonban nem az Internet gerincének sebességét akarja a vállalat megnövelni, hanem az úgynevezett last mile problémát igyekszik (látszólag végleg) áthidalni.

Az utolsó mérföld fogalma az előfizetői hurok relatíve lassú Internet-hozzáférési sebességét jelenti, melynek oka, hogy az infrastruktúra kialakításában ennek a szakasznak a megépítése kerül a legtöbbe. Éppen emiatt az előfizetői hurok legtöbbször még minden „varázslat” ellenére sem lenne képes akkora sebességekre, mint ami az Internet gerincén elérhető. És itt jön a képbe a Nethercomm.

A vállalat állítása szerint képes a már meglévő gázhálózatok költséges módosítása nélkül olyan alternatívát kínálni az otthoni felhasználóknak, amely a földgáz segítségével, kvázi vezetékmentesen biztosíthatja az internetezést. Mindezt nem kis sebességgel: a rendszer úgynevezett UWB (ultra-wideband, ultra-szélessávú) jeleket küld be a hálózatba, amit az előfizető a nála levő node-on keresztül képes fogni. Az elektromágneses impulzusokat alkalmazó UWB technológia révén válik szükségtelenné vivőjel felhasználása, és többek között ezért sincsen szükség például jelerősítő eszközökre a hálózatban, szemben a szinusz hullámokra alapuló hagyományos megoldások esetén.

A hagyományos földgáz vezetékek és a vezetékmentes hálózatok teljesítménye azért korlátozott, mert ki kell iktatni az interferenciát, a környezeti és egyéb zajokat, vagy legalábbis ellensúlyozni kell hatásukat. Emiatt aztán jóval alacsonyabb sávszélesség valósítható csak meg, mint az elméleti maximum, ráadásul térben is komolyan be van határolva a technológia használata. A Nethercomm új fejlesztése azonban lehetővé teszi, hogy a hálózatokon elméletileg nulla legyen mind a jel interferenciája, mint a környezeti zajok hatása.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom