Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 3,5G simán legyőzi a mobil WiMax-ot

Kütyük

A 3,5G simán legyőzi a mobil WiMax-ot

A mobil operátorok egyre több figyelmet szentelnek a még a 3G-nél is jóval gyorsabb 3,5G-nek, mely szerintük jóval előrébb jár, mint például a mobil WiMax.


Az O2 munkatársai idén nyáron kezdik meg a Super 3G-nek is nevezett HSDPA első tesztjeit a Man-szigeten, és amennyiben minden jól megy, az Egyesült Királyságban, Írországban és Németországban várhatóan már jövőre el fog indulni a kereskedelmi 3,5G szolgáltatás. A T-Mobile Németországban és Ausztriában nemrégiben már meg is kezdte 3,5 tesztjeit, és az O2-höz, valamint a Vodafone-hoz hasonlóan azt tervezi, hogy már 2006-ban üzembe helyezi első kereskedelmi rendszereit.

˝A HSDPA nagyságrendekkel gyorsabb adatátvitelt valósít meg, mint az UMTS, ezenkívül pedig legalább két évvel előrébb jár, mint a mostanság szárnyait bontogató WiMax˝ – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dave Williams, az O2 technikai vezetője, aki ezzel arra utalt, hogy a 802.16e, vagyis a mobil WiMax szabvány még nincs teljesen véglegesítve. Williams elmondta, hogy az O2 kezdetben nem a teljes 3G hálózatán, hanem csak hotspot szerűen fogja bevezetni a 3,5G-t.

A HSDPA egyébként 14,4 Mbit/s-os elméleti maximális adatátviteli sebességgel kecsegtet, szemben az UMTS által biztosított 384 Kbit/s-os sebességgel, igaz ez eleinte sokkal inkább adatkártyák, semmint hagyományos mobiltelefonok segítségével lesz kiaknázható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés