Connect with us

A 3,5G simán legyőzi a mobil WiMax-ot

Kütyük

A 3,5G simán legyőzi a mobil WiMax-ot

A mobil operátorok egyre több figyelmet szentelnek a még a 3G-nél is jóval gyorsabb 3,5G-nek, mely szerintük jóval előrébb jár, mint például a mobil WiMax.


Az O2 munkatársai idén nyáron kezdik meg a Super 3G-nek is nevezett HSDPA első tesztjeit a Man-szigeten, és amennyiben minden jól megy, az Egyesült Királyságban, Írországban és Németországban várhatóan már jövőre el fog indulni a kereskedelmi 3,5G szolgáltatás. A T-Mobile Németországban és Ausztriában nemrégiben már meg is kezdte 3,5 tesztjeit, és az O2-höz, valamint a Vodafone-hoz hasonlóan azt tervezi, hogy már 2006-ban üzembe helyezi első kereskedelmi rendszereit.

˝A HSDPA nagyságrendekkel gyorsabb adatátvitelt valósít meg, mint az UMTS, ezenkívül pedig legalább két évvel előrébb jár, mint a mostanság szárnyait bontogató WiMax˝ – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dave Williams, az O2 technikai vezetője, aki ezzel arra utalt, hogy a 802.16e, vagyis a mobil WiMax szabvány még nincs teljesen véglegesítve. Williams elmondta, hogy az O2 kezdetben nem a teljes 3G hálózatán, hanem csak hotspot szerűen fogja bevezetni a 3,5G-t.

A HSDPA egyébként 14,4 Mbit/s-os elméleti maximális adatátviteli sebességgel kecsegtet, szemben az UMTS által biztosított 384 Kbit/s-os sebességgel, igaz ez eleinte sokkal inkább adatkártyák, semmint hagyományos mobiltelefonok segítségével lesz kiaknázható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom