Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mobilok telefonkönyve már az autók műszerfalán is megjeleníthető

Kütyük

A mobilok telefonkönyve már az autók műszerfalán is megjeleníthető

Az új technológiáknak köszönhetően immár akár az autónk műszerfalán is megjelenhet mobiltelefonunk névjegyzéke, híváslistája, vagy éppen SMS alrendszere.

A Bluetooth immár több éve jelen van a mobil piacon, ezzel szemben az autóiparban még elég ritkán alkalmazzák a gyártók. A helyzet most végre változni látszik, így például a 2005-ös évjáratú Audi A6-os és A8-as modellekben már alaphelyzetben helyet kap a˝Kékfog˝. ˝Az autógyártók részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a fejlett mobil szolgáltatások iránt: 2005-ben 20 nagy vállalat immár több mint 30 típusában találkozhatunk Bluetooth kontrollerrel˝ – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Michael Foley, a Bluetooth Special Interest Group igazgatója.


Foley elmondta, hogy a BMW, a DaimlerChrysler és a Ford immár a legtöbb modelljébe beszereli a Bluetooth-t, a GM, a Honda, a Toyota és a Volkswagen pedig legalább egy-egy típus esetében alkalmazza azt. Az egyszerűbb rendszerek mindössze kihangosítóként használják a kocsi beépített hangrendszerét, a komolyabb megoldások viszont már többek közt hangfelismerő szolgáltatásokkal is fel vannak vértezve. Ilyen rendszer kerül például egyes DaimlerChrysler, illetve Acura (Honda) kocsikba. Az idén már minden új A6-os és A8-as Audiba beszerelt fejlett mobil rendszer egyébként számos készülékkel, így például Motorola, Siemens és Sony Ericsson telefonokkal is kompatibilis.

Szakértők szerint általában azért nehéz összeházasítani a fejlett mobil technológiákat és a modern autókat, mert amíg egy autó kifejlesztése a legjobb esetben is 18-24 hónapig tart, addig ezen idő alatt egy mobiltelefon gyártó két-három új generációjú telefont vezet be a piacra, és a nem is olyan rég még vadonatúj megoldások gyorsan elavulnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés