Connect with us

technokrata

Újfajta összeköttetés a gyárak és kutatóközpontok között

Kütyük

Újfajta összeköttetés a gyárak és kutatóközpontok között

Az új globális adatrendszer célja, hogy az összes kutatási projekt adatai a világ bármely pontjáról elérhetővé váljanak a vállalaton belül.

A Nemzetközi Biotudományos Informatikai Rendszer/International Bioscience Informatics System (IBIS) célja, hogy a különféle adatforrásokat egyetlen adatbázisba gyűjtse össze. A projekt vezérelve a „One Search”, amelynek lényege, hogy egyetlen belépési pontról az összes adathoz hozzáférhetnek a kutatók.

Az új IBIS Connenct nevű eszközt 2004 tavaszán mutatták be. Ez volt az első a One Search kialakulásának irányába. Az eddigi hasonló projekteknek ugyanis nem sikerült megbirkózniuk a töménytelen adatmennyiséggel, de az IBIS-nek úgy tűnik, ez sikerülni fog. És már most rengetegen használják.

Több millióan csatlakoztak már
Az új gyógyszer hatóanyagok megtalálása rendkívül bonyolult folyamatát. Miután kiértékelik az eredményeket, a kutatók a legfőbb összetevőket növényi és állati szervezetekben vizsgálják. IBIS Connect jelentősége óriási, hiszen így már csak néhány másodpercbe telik, ha adatokat kívánunk gyűjteni valamely másik AstraZeneca kutatóközpontból – mondta egy molekuláris gyógyszerész. A rendszert még tovább finomítják illetve fejlesztik, és 2005 szeptemberig az összes adatot standardizálják.

Információk nyílt megosztása
Az elmúlt években rengeteg, biotudományos adatok tárolására és keresésére szolgáló rendszert fejlesztettek ki. Ezeket általában egyedi projektekhez készítették, így az adott kutatáshoz kapcsolódóan nagyon könnyű volt az adatok között kutatni, de más projektekhez kapcsolódóan nem lehetett adatokat keresni – mondta Roger McMillian, a Discovery Respiarotry & Inflammation alelnöke. Hozzátette: mivel számos kutatásnak ugyanaz a célja, egyre fontosabb a projekteken átnyúló információ-megosztás.

Időmegtakarítás
A rendszer megalkotása közben kitűnő volt az informatikusok és a kutatók közti együttműködés. Lenyűgöző volt az a konstruktív hozzáállás, amit az AstraZenecánál tapasztaltam. Mindenki arra koncentrált, hogy mi a legjobb a vállalt számára – jegyezte meg Roger McMillian.

Dr. Jan Lundberg, az AstraZeneca gyógyszerkutatási részlegének alelnöke elmondta: Egy új projektnél a legelső feladat, hogy leellenőrizzük, milyen adatok állnak rendelkezésre a cégen belül. Épp ebben segít az IBIS, ezért kitűnő eszköz a tudósok számára, hogy időt takarítsanak meg, mellyel jelentősen lerövidíthetik az új gyógyszerek útját a betegekhez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák