Connect with us

Újfajta összeköttetés a gyárak és kutatóközpontok között

Kütyük

Újfajta összeköttetés a gyárak és kutatóközpontok között

Az új globális adatrendszer célja, hogy az összes kutatási projekt adatai a világ bármely pontjáról elérhetővé váljanak a vállalaton belül.

A Nemzetközi Biotudományos Informatikai Rendszer/International Bioscience Informatics System (IBIS) célja, hogy a különféle adatforrásokat egyetlen adatbázisba gyűjtse össze. A projekt vezérelve a „One Search”, amelynek lényege, hogy egyetlen belépési pontról az összes adathoz hozzáférhetnek a kutatók.

Az új IBIS Connenct nevű eszközt 2004 tavaszán mutatták be. Ez volt az első a One Search kialakulásának irányába. Az eddigi hasonló projekteknek ugyanis nem sikerült megbirkózniuk a töménytelen adatmennyiséggel, de az IBIS-nek úgy tűnik, ez sikerülni fog. És már most rengetegen használják.

Több millióan csatlakoztak már
Az új gyógyszer hatóanyagok megtalálása rendkívül bonyolult folyamatát. Miután kiértékelik az eredményeket, a kutatók a legfőbb összetevőket növényi és állati szervezetekben vizsgálják. IBIS Connect jelentősége óriási, hiszen így már csak néhány másodpercbe telik, ha adatokat kívánunk gyűjteni valamely másik AstraZeneca kutatóközpontból – mondta egy molekuláris gyógyszerész. A rendszert még tovább finomítják illetve fejlesztik, és 2005 szeptemberig az összes adatot standardizálják.

Információk nyílt megosztása
Az elmúlt években rengeteg, biotudományos adatok tárolására és keresésére szolgáló rendszert fejlesztettek ki. Ezeket általában egyedi projektekhez készítették, így az adott kutatáshoz kapcsolódóan nagyon könnyű volt az adatok között kutatni, de más projektekhez kapcsolódóan nem lehetett adatokat keresni – mondta Roger McMillian, a Discovery Respiarotry & Inflammation alelnöke. Hozzátette: mivel számos kutatásnak ugyanaz a célja, egyre fontosabb a projekteken átnyúló információ-megosztás.

Időmegtakarítás
A rendszer megalkotása közben kitűnő volt az informatikusok és a kutatók közti együttműködés. Lenyűgöző volt az a konstruktív hozzáállás, amit az AstraZenecánál tapasztaltam. Mindenki arra koncentrált, hogy mi a legjobb a vállalt számára – jegyezte meg Roger McMillian.

Dr. Jan Lundberg, az AstraZeneca gyógyszerkutatási részlegének alelnöke elmondta: Egy új projektnél a legelső feladat, hogy leellenőrizzük, milyen adatok állnak rendelkezésre a cégen belül. Épp ebben segít az IBIS, ezért kitűnő eszköz a tudósok számára, hogy időt takarítsanak meg, mellyel jelentősen lerövidíthetik az új gyógyszerek útját a betegekhez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő