Connect with us

technokrata

Magasabb sebességi fokozatba kapcsol a Bluetooth

Kütyük

Magasabb sebességi fokozatba kapcsol a Bluetooth

Az egymással inkompatibilis vezeték nélküli technológiák körüli zűrzavar a közeljövőben némileg csökkenhet, ugyanis a Bluetooth és az UWB fejlesztőcsapatok egyesíteni kívánják erőiket.

A Bluetooth Special Interest Group munkatársai bejelentették, hogy a jövőben együttműködést fognak folytatni az UWB (Ultrawideband) fejlesztőivel, ily módon egymással kompatibilissé téve a két technológiát. Ennek köszönhetően a felhasználók már a Bluetooth képes eszközökkel is élvezhetik majd az UWB által 3-6 méteres körzetben biztosított 100-200 Mbit/s-os adatátviteli sebesség előnyeit. Mint ismeretes, manapság egyre több mobiltelefon, kéziszámítógép és gépjármű támogatja a Bluetooth szabványt.

Jelenleg rengeteg, egymással inkompatibilis vezeték nélküli hálózati technológiát használunk, melyeket hasonló felhasználásra, de más-más szituációra szántak a fejlesztők. Ilyen például többek közt a Wi-Fi, a Zigbee, a Bluetooth, az UWB és az NFC (Near Field Communications). Konkrét példát tekintve, a Wi-Fi nagy hatósugárral és sebességgel rendelkezik, azonban viszonylag sokat fogyaszt ahhoz, hogy minden mobil eszközben jelen lehessen. A Bluetooth ezzel szemben jóval kisebb fogyasztású, és jobban megfér a miniatűr mobiltelefonokban, azonban sajnos egyben jóval lassabb a Wi-Fi-nél, valamint a hatótávolsága is jóval rövidebb.

Szakértők szerint több mint logikus, hogy a Bluetooth és az UWB összefonódjon egymással, hiszen például az olyan nagy és neves gyártók, mint az Intel és a Motorola mindkét technológia fejlesztésében komoly szerepet vállal. Az együttműködés első kézzel fogható gyümölcsei egyébként várhatóan néhány éven belül kerülnek majd forgalomba.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp