Connect with us

technokrata

Mobil zeneforradalom: érkezőben a 128 szólamú polifonia

Kütyük

Mobil zeneforradalom: érkezőben a 128 szólamú polifonia

A világ harmadik legnagyobb mobilgyártójaként jegyzett Samsung Electronics hamarosan ki fogja adni első 128 szólamú polifonikus hangzásvilágú mobiltelefonjait.

A dél-koreai székhelyű vállalat munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a Samsung lényegében már azóta készen áll az első ilyen új hangzású mobiltelefonok piaci bevezetésére, mióta az NEC és a Yamaha bejelentette első 128 szólamú mobil hangprocesszorait. A Samsung eddig csupán azért várt ezen új modellek bemutatásával, mert úgy gondolta, hogy a mobil operátoroknak előbb fel kell készíteniük a piacot a hangzásbeli váltásra, most azonban már végérvényesen elérkezett a 128 szólamú polifonia kora.


A Samsung többek közt már csak azért is át akar térni a 64 szólamúról a 128 szólamú polifoniára, mert ily módon be tudja bizonyítani, hogy mindig egy lépéssel a konkurencia előtt jár. Az újgenerációs mobiltelefonokban egyébként nem csak a hangvezérlő mikrochipet cserélik majd le, hanem teljesen új, minden korábbinál jobb minőségű hangszórókat is beszerelnek majd a készülékekbe, és nem utolsó sorban térhatású 3D hangzással is felvértezik őket.

A Samsung az üggyel kapcsolatban előrehaladott tárgyalásokat folytat az egyik legnagyobb dél-koreai mobil szolgáltatóval, az SK Telecommal, mely szerint a közeljövőben szépen lassan végbemehet majd a 128 szólamú polifoniára történő átállás.

Az NEC által nemrégiben kifejlesztett, PD9971 típusjelzésű audio processzor nem kevesebb mint 128 szólamú polifonikus hangzást tesz lehetővé a mobil készülékeken. Az újgenerációs hangchip rendkívül fejlett háromdimenziós, térhatású hangkeltésre képes, igaz ehhez a megszokott egy helyett kettő hangszórót kell beépíteni a telefonokba. Az NEC PD9971 ezenkívül számos különböző effektet (például különböző visszhangok) támogat, valamint kompatibilis az SMF (Standard MIDI) és Mobile-XMF (Extensible Music Format) szabványokkal. Utóbbit egyébként nemrégiben fejlesztette kis a MIDI Manufacturers Association.

Az újgenerációs hangprocesszor első tesztpéldányait már meg is kapták a mobiltelefon gyártók, akik alapos teszteknek vetik majd alá őket. Az NEC PD9971 tömeggyártása várhatóan idén augusztusban kezdődik majd meg, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan melyik mobiltelefonban találkozhatunk majd vele először. A chip ára 7,60 dollár, vagyis mintegy 1.500 forint.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák