Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobil zeneforradalom: érkezőben a 128 szólamú polifonia

Kütyük

Mobil zeneforradalom: érkezőben a 128 szólamú polifonia

A világ harmadik legnagyobb mobilgyártójaként jegyzett Samsung Electronics hamarosan ki fogja adni első 128 szólamú polifonikus hangzásvilágú mobiltelefonjait.

A dél-koreai székhelyű vállalat munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a Samsung lényegében már azóta készen áll az első ilyen új hangzású mobiltelefonok piaci bevezetésére, mióta az NEC és a Yamaha bejelentette első 128 szólamú mobil hangprocesszorait. A Samsung eddig csupán azért várt ezen új modellek bemutatásával, mert úgy gondolta, hogy a mobil operátoroknak előbb fel kell készíteniük a piacot a hangzásbeli váltásra, most azonban már végérvényesen elérkezett a 128 szólamú polifonia kora.


A Samsung többek közt már csak azért is át akar térni a 64 szólamúról a 128 szólamú polifoniára, mert ily módon be tudja bizonyítani, hogy mindig egy lépéssel a konkurencia előtt jár. Az újgenerációs mobiltelefonokban egyébként nem csak a hangvezérlő mikrochipet cserélik majd le, hanem teljesen új, minden korábbinál jobb minőségű hangszórókat is beszerelnek majd a készülékekbe, és nem utolsó sorban térhatású 3D hangzással is felvértezik őket.

A Samsung az üggyel kapcsolatban előrehaladott tárgyalásokat folytat az egyik legnagyobb dél-koreai mobil szolgáltatóval, az SK Telecommal, mely szerint a közeljövőben szépen lassan végbemehet majd a 128 szólamú polifoniára történő átállás.

Az NEC által nemrégiben kifejlesztett, PD9971 típusjelzésű audio processzor nem kevesebb mint 128 szólamú polifonikus hangzást tesz lehetővé a mobil készülékeken. Az újgenerációs hangchip rendkívül fejlett háromdimenziós, térhatású hangkeltésre képes, igaz ehhez a megszokott egy helyett kettő hangszórót kell beépíteni a telefonokba. Az NEC PD9971 ezenkívül számos különböző effektet (például különböző visszhangok) támogat, valamint kompatibilis az SMF (Standard MIDI) és Mobile-XMF (Extensible Music Format) szabványokkal. Utóbbit egyébként nemrégiben fejlesztette kis a MIDI Manufacturers Association.

Az újgenerációs hangprocesszor első tesztpéldányait már meg is kapták a mobiltelefon gyártók, akik alapos teszteknek vetik majd alá őket. Az NEC PD9971 tömeggyártása várhatóan idén augusztusban kezdődik majd meg, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan melyik mobiltelefonban találkozhatunk majd vele először. A chip ára 7,60 dollár, vagyis mintegy 1.500 forint.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés