Connect with us

Kulturális tartalomfejlesztés az IHM támogatásával

Kütyük

Kulturális tartalomfejlesztés az IHM támogatásával

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium digitális tanagyagfejlesztési pályázatának keretében elkészült a Jancsó Miklós filmművészetét bemutató oldal; a Nemzeti Digitális Adattár Program révén pedig elindulhatottt ez első hazai filmtörténeti adatbázis és portál.

Az online filmtörténeti adatbázis egyedülálló vállalkozás, melynek célja, hogy az 1945-1990 közötti időszak teljes magyar filmtermését több szempontból bemutassa. A weboldalon közel 800 film részletes adatokkal (gyártási év, stáblista, filmleírás), 100 kiemelt jelentőségű film esetében képek és digitalizált filmrészletek, átfogó korszakelemzések és műfajelemzések, valamint egy folyamatosan bővülő rendezői portréadatbázis található meg. A weboldalt oktatásai segédanyagként már sikerrel alkalmazzák a középiskolai Mozgókép és Médiaoktatásban.

2005 áprilisában készült el Jancsó Miklós rendezői oldala az IHM digitális tanagyagfejlesztési pályázatának keretében. A site alapját egy 1998-ban kiadott multimédiás CD-ROM képezte, amelyet a szerkesztők a Sulinet Digitális Tananyag rendszerébe illesztettek. Májusra a dokumentumok NDA-kompatibilis metaadatokkal bővülnek, és bekerülnek az NDA keresőjébe. A honlap Jancsó Miklós munkái közül 21 nagyjátékfilmet mutat be átfogóan. A filmek stáblistája és a filmleírás mellett filmrészleteket lehet megtekinteni, valamint ezekhez kapcsolódó játékos párbeszédek olvashatók, melyek szereplői egymással is vitatkozva elemzik a dialógusokhoz kapcsolódó részleteket. A filmekhez tartozó képek (jelenet- és werkfotók) a Galéria rovatban láthatók, míg a filmekhez tartozó cikkek, tanulmányok az Archívumban találhatók meg. A Motívumtár Jancsó jellegzetes képi metaforáit, sajátos filmnyelvi eszköztárát mutatja be, a hozzájuk tartozó filmrészletekkel illusztrálva. A Múzeum menüpontban közel száz, Jancsó Miklóssal készített „mini-interjút” hallgatható meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő