Connect with us

technokrata

Kulturális tartalomfejlesztés az IHM támogatásával

Kütyük

Kulturális tartalomfejlesztés az IHM támogatásával

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium digitális tanagyagfejlesztési pályázatának keretében elkészült a Jancsó Miklós filmművészetét bemutató oldal; a Nemzeti Digitális Adattár Program révén pedig elindulhatottt ez első hazai filmtörténeti adatbázis és portál.

Az online filmtörténeti adatbázis egyedülálló vállalkozás, melynek célja, hogy az 1945-1990 közötti időszak teljes magyar filmtermését több szempontból bemutassa. A weboldalon közel 800 film részletes adatokkal (gyártási év, stáblista, filmleírás), 100 kiemelt jelentőségű film esetében képek és digitalizált filmrészletek, átfogó korszakelemzések és műfajelemzések, valamint egy folyamatosan bővülő rendezői portréadatbázis található meg. A weboldalt oktatásai segédanyagként már sikerrel alkalmazzák a középiskolai Mozgókép és Médiaoktatásban.

2005 áprilisában készült el Jancsó Miklós rendezői oldala az IHM digitális tanagyagfejlesztési pályázatának keretében. A site alapját egy 1998-ban kiadott multimédiás CD-ROM képezte, amelyet a szerkesztők a Sulinet Digitális Tananyag rendszerébe illesztettek. Májusra a dokumentumok NDA-kompatibilis metaadatokkal bővülnek, és bekerülnek az NDA keresőjébe. A honlap Jancsó Miklós munkái közül 21 nagyjátékfilmet mutat be átfogóan. A filmek stáblistája és a filmleírás mellett filmrészleteket lehet megtekinteni, valamint ezekhez kapcsolódó játékos párbeszédek olvashatók, melyek szereplői egymással is vitatkozva elemzik a dialógusokhoz kapcsolódó részleteket. A filmekhez tartozó képek (jelenet- és werkfotók) a Galéria rovatban láthatók, míg a filmekhez tartozó cikkek, tanulmányok az Archívumban találhatók meg. A Motívumtár Jancsó jellegzetes képi metaforáit, sajátos filmnyelvi eszköztárát mutatja be, a hozzájuk tartozó filmrészletekkel illusztrálva. A Múzeum menüpontban közel száz, Jancsó Miklóssal készített „mini-interjút” hallgatható meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák