Connect with us

technokrata

1 Gbps-os, szimmetrikus, lakossági Internet-kapcsolat

Kütyük

1 Gbps-os, szimmetrikus, lakossági Internet-kapcsolat

Hihetetlennek tűnő lehetőség tárult fel a Hong Kong Broadband Network révén: 1 gigabites másodpercenként adatátviteli sebességet kínálnak, ráadásul szimmetrikusan.

A HKBN a múlt hét végén jelentette be hivatalosan, hogy a lakossági piacot kívánják meghódítani az irgalmatlan nagy adatátviteli sebességet kínáló konstrukcióval. Habár Hong Kong lakosságának száma területéhez képest nagy, azért a piac behatárolt: az összezsúfolódott városban durván 2,2 millió háztartás található. Közülük 800 ezer csatlakozik a szolgáltatóhoz, azaz számukra nyílik meg annak lehetősége, hogy igénybe vegyék az akár 1 Gbps-t is nyújtó Internet-kapcsolatot. Mivel a HKBN szimmetrikus konstrukcióban kínálja mindezt, ezért a le- és a feltöltési sebesség megegyezik.

Egy hagyományos ADSL szolgáltatáshoz képest 1000-szer nagyobb, a hazánkban létező kezdő csomaghoz viszonyítva 2000-szer nagyobb letöltési sebességet kínál, míg a feltöltést nézve már több százszor nyújt gyorsabb Internet-elérést a hong kongi szolgáltató. Természetesen ennek ára van: havonta 215 dollárt kell leszurkolni érte, ám a gazdaságilag igen fejlett régió lakosainak jelentős része számára ez nem jelenthet gondot.

Összehasonlításképp: a HKBN Entry Point bb10 Internet-hozzáférése, amely szimmetrikus 10 Mbps-os sebességet kínál, havi 16 dollárért, a Mass Market bb100 (100 Mbps) ennek duplájáért vehető igénybe, azaz magyar pénzre átszámolva a 100 megabites Internet-csatlakozás is mindössze 6500 forintba kerül – annyiba, mint hazánkban az induló csomagok. Igaz, Hong Kong sokkal sűrűbben lakott terep, jóval olcsóbban lehet fenntartani egy többszázezer előfizetővel rendelkező hálózatot.

A HKBN egyébként több mint 10 ezer Cisco Catalyst LAN switch-et telepített már Hong Kongban, és több mint 800 Cisco router dolgozik a hálózat folyamatos működtetése végett. Rézkábelek vezetnek a switch-ektől a felhasználókhoz, de az épületek között üvegszál dolgozik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák