Connect with us

technokrata

Pápaválasztás: tiltott a mobiltelefon és a net használata

Kütyük

Pápaválasztás: tiltott a mobiltelefon és a net használata

A pápaválasztó testületnek semmilyen modern, de még hagyományos kommunikációs eszközt sem szabad használnia, egészen addig, amíg a katolikus egyháznak nem lesz meg az új vezetője.

A ma délután kezdődött pápaválasztó gyűlésen résztvevő bíborosoknak tilos mobiltelefont használniuk (hívás, SMS/MMS), ezenkívül pedig a világhálóra sem mehetnek fel, sőt még hagyományos, vagy elektronikus leveleket sem írhatnak, olvashatnak.


A La Stampa című olasz lap cikke szerint az egyházi elöljáróknak minden kommunikációs formát hanyagolniuk kell az elkövetkezendő napokban, vagy éppen hetekben. Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy II. János Pál pápa utódját három-négy napon belül meg fogják választani, azonban a pesszimistább elemzők úgy vélik, hogy a konklávé végleges döntésére adott esetben heteket kell majd várni.

Érdekesség, hogy a száztizenöt tagot számláló konklávé mindössze két olyan bíborossal rendelkezik, aki korábban már részt vett ilyen jellegű választásban. A pápaválasztó testület a Szixtuszi kápolnában ülésezik: ha sikerül megegyezniük az új pápa személyét illetően, fehér füst jelzi majd a sikeres választást.

A testület tagjait egyébként a korábbi hagyományokkal ellentétben ezúttal nem zárják be a Szixtuszi kápolnába, tehát szabadon közlekedhetnek a Vatikánban. A harmadik évezred első pápaválasztásán két magyar bíboros, Paskai László és Erdő Péter is részt vesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom