Connect with us

A mobilvilág egy éve

Kütyük

A mobilvilág egy éve

2004 mobilvilága két átfogó, nemzetközi trenddel jellemezhető: a mobiltelefon megindult az univerzális tranzakciós eszközzé válás útján, miközben fejlődése egyre jobban hasonlít az Internetére.

Emellett három, nagy horderejű folyamat emelhető még ki: a különböző hálózatok között meginduló konvergencia, a fejlett piacok adat-intenzív növekedésének megindulása, valamint azoknak az országoknak és régióknak az egyre növekvő száma, ahol a mobilkommunikációra, mint a gazdasági növekedés kulcsfontosságú alkotóelemére tekintenek.

A Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központjának kutatócsoportja által a Pannon GSM támogatásával készített, vaskos tanulmány néhány napja hozzáférhető a Weben: A világ előrehaladása a mobilkommunikáció és a mobiltechnológia terén 2004-ben – Mobile World Development Report 2004.

Az izgalmas és különlegesen részletes elemzés szerzői a 2004-es évet leginkább jellemző folyamatokat két, a mobilkommunikáció szinte minden részterületét átfogó nemzetközi trend köré csoportosították.

Egyre gyakoribb, hogy a mobilhasználat valamilyen cselekvés-értékű mozzanattal záródik le (például egy ügy elintézésre kerül). Már régen többről van szó, mint a mobil fizetésről (ahol a változások lassan a bankkártyákat felváltó, univerzális mobilpénztárca felé mutatnak). Roppant hasonló irányt vettek az egészségügyben zajló változások a vezeték nélküli hálózatokra kapcsolt orvosi műszerekkel és a bárhonnan bármikor elérhető elektronikus betegkartonokkal. Ide tartozik a hagyományos közlekedésirányítást támogató új megoldások sora is (élükön az autósok számára a városi és közúti forgalom legkülönbözőbb szféráiból gyűjtött és feldolgozott, dinamikusan módosítható adatokkal, optimális útvonal-ajánlásokkal). S eközben a ˝végberendezés˝ ugyanaz: mindinkább érzékelhető a mobiltelefon univerzális tranzakciós eszközzé válása.

A folyamatosan növekvő teljesítményű mobilkészülékek lassan az eddig csak PC-ken megoldható feladatok elvégzésére is alkalmassá válnak; a vezetékes és a mobilhálózatokat pedig a piac tereli a szabványszintű integráció felé. A mobilhálózatokon megjelenő új alkalmazások (fájlcsere, társadalmi szoftverek, a felhasználói tartalom-előállítás) pedig olyan tevékenységek és ˝logikák˝ megjelenését sejtetik, már az egészen közeli jövőben is, amelyek eleddig elsősorban az internet-felhasználókat jellemezték. Az új szolgáltatások és a fel-feltűnő konvergencia-jelenségek felszíne alatt azonban vihar érlelődik: az eddig kizárólagosan üzleti alapokon szerveződő mobilipar valamint az ingyenesség és információszabadság ˝elvei˝ mentén (is) működő internetes kultúra összeütközése elkerülhetetlennek látszik, és minden bizonnyal a mobiladat-kommunikáció területén robban majd ki.

A fejlett távközlési piaccal rendelkező országok érintett iparágai az állammal vállvetve lázasan dolgoznak azon, hogy a harmadik generációs szolgáltatásokat minél gyorsabban, minél szélesebb körben elterjesszék. Ebből a szempontból Japán és Dél-Korea a mintaország, ahol a fejlett és széles skálán mozgó adatszolgáltatásokat a legmagasabb arányban veszik igénybe a mobilelőfizetők (mobilpenetrációs mutatóinak gyors növekedése 2004-et mégis Afrika évévé tette). Amerikára és az EU-ra egyelőre a tartalmak és szolgáltatások nagy ütemű fejlesztése volt jellemző; az adatkommunikációt rendszeresen használók kritikus tömegének elérése azonban még várat magára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő