Connect with us

technokrata

Már az Internet2-n is perelnek a jogvédők

Kütyük

Már az Internet2-n is perelnek a jogvédők

Ahol percek kérdése csak egy teljes film letöltése vagy pár másodpercig tart egy dal beszerzése – a jogdíjfizetés nélküli file-csere a második generációs Interneten is illegális.

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége kedden bejelentette, hogy peres eljárásait kiterjeszti az USA-ban csak Internet2 néven emlegetett hálózat felhasználóira is. Amint arról mi is többször írtunk már, az Egyesült Államokban épülő második generációs Internet egyik legfontosabb jellemzője a hihetetlenül nagy adatátviteli sebesség – a „hagyományos” Világhálóhoz képest jóval gyorsabb kommunikáció pedig kedvez a nagyméretű állományok (jogtalan) letöltésének. Az, hogy erre is használják az Internet2-t, azért nem meglepő, mert ez a hálózat elsősorban az USA egyetemei között épült ki, a fiatalok pedig közismerten erős bázisát képezik az online file-cserének.

Az i2Hub egy olyan szolgáltatás (volt), amely idestova több mint egy éve nyújtott már állománycserélő lehetőséget az USA-beli felsőoktatásban tanuló szerencsések számára. Az RIAA azonban úgy ítélte meg, hogy a HUB már komoly problémát okoz, mivel a diákok azt hitték, hogy őket senki sem figyeli meg. „Az i2Hubot egy biztonságos [file-csere] mennyországnak hitték, és mi be akartuk bizonyítani, hogy ez egy téves elgondolás.” – nyilatkozta Cary Sherman, a sokak által gyűlölt szervezet elnöke.

Magát a HUB-ot egy korábbi egyetemista által létrehozott vállalat működtette. A Massachusetts-i Egyetem egykori tanulója, Wayne Chang cége azt a lehetőséget használta ki, hogy az egyetemek lehetővé tették diákjaik számára az e-mailezés, webes böngészés vagy peer to peer technológiák használatát abban az esetben, ha mindkét végpont csatlakoztatva van az Internet2-re. Innen már csak egy lépés kellett, hogy a mámorítóan nagy sávszélességet nyújtó hálózaton beinduljon a file-csere.

Visszatérve a perre: a jogvédő szervezet összesen 25 hallgató ellen kezdeményezett jogi eljárást, akik 18 különböző egyetemen tanulnak (köztük néhány olyan neves intézményen, mint a Harvardi Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem, a Princeton Egyetem stb.). Igaz, a diákok pontos kiléte még nem került felfedésre, mivel az RIAA szokásos „John Doe” pereket indított. Az amerikai kifejezést olyan személyekre szokták alkalmazni, akikről csak kevés információ áll rendelkezésre, de pontosan nem határozható meg, hogy kik is ők. Jelenleg csupán az internetezők IP-címével rendelkezik az RIAA.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák