Connect with us

technokrata

Európában hol és milyen összeggel büntetik a vezetés közbeni mobilozást?

Kütyük

Európában hol és milyen összeggel büntetik a vezetés közbeni mobilozást?

A külföldre utazóknak nem árt tudniuk, hogy az elmúlt időkben Európa számos országában betiltották a vezetés közbeni mobiltelefon használatot, illetve jelentős mértékben növelték annak büntetési tételét.

Hazánkban sem számít olcsó mulatságnak, ha a rendőr rajtakap bennünket, ahogy vezetés közben telefonálunk: ekkor a legrosszabb esetben 30 ezer forintunk (120 euró) bánja a történteket. A legkomolyabb büntetésre Görögországban kell számítanunk, ahol is adott esetben nem kevesebb mint 150 euróval (37 ezer forint) soványítják meg pénztárcákat a rend őrei. Hasonlóképp Hollandiában is igen komoly összeget kell leróniuk a mobilozó sofőröknek, egész pontosan 140 eurót (36 ezer forint).

Az elmúlt hónapokban a déli Portugáliában és az északi Norvégiában emelkedett a legnagyobb mértékben a büntetés maximális összege. A norvég hatóságok megduplázták a büntetési tételt, így az immár nem kevesebb mint 120 euró (30 ezer forint). Portugáliában több mint ötszörösére növekedett a vezetés közben mobilozók pénzbüntetése, mely a norvég példát követve jelenleg már ugyancsak 120 euró.

A középmezőnyben olyan országokat találunk, mint például Németország (40 euró), Szlovákia (40 euró), illetve Nagy-Britannia (44 euró), de nem szabad elfelejteni, hogy egyes országokban még pontlevonással is ˝jutalmazzák˝ a szabálysértést. Az e tekintetben legolcsóbb országok táborát gazdagítja Lettország (15 euró), Litvánia (12 euró), illetve Bosznia-Hercegovina (8 euró).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle