Connect with us

technokrata

Videoletöltés és -megosztás a Google révén

Kütyük

Videoletöltés és -megosztás a Google révén

Örökké bővülő keresőszolgáltatásának újabb „vadhajtása” válik hamarosan használhatóvá.

Larry Page még hétfőn jelentette be, hogy a Google nemsokára lehetőséget fog nyújtani személyes videoklipek archiválására. A vállalat társalapítója az USA-ban megtartott National Cable & Telecommunications Association show-n tartott beszámolót, mely szerint napokon belül megindulhat az egyes videofile-ok elhelyezése a rendszerben, melyet Page video-blogolásnak nevezett.

Mindez újabb jele a vállalat videók iránti elkötelezettségének. Ismeretes, hogy januárban már bejelentették a Google Video szolgáltatást, mely az Egyesült Államokban fogható TV-műsorok adásai között tett lehetővé keresést. Arra ugyan (egyelőre) nincs lehetőség, hogy az információra vágyó internetezők közvetlenül az internetes vállalat website-járól nézhessék meg az adásokat, hanem inkább arról van szó, hogy egy kifejezésre rákeresve a témát érintő műsorok leírása, sugárzási ideje lelhető fel egyszerűen, tévéműsor-újság nélkül.

Arról egyelőre nincsen információ, hogy pontosan miként fog zajlani a video-blogolás, avagy a mozgóképekkel tarkított webes naplóírás. A vállalat ugyan szeretné a saját oldaláról elérhetővé tenni ezeket az állományokat, de előtte ki kell alakítaniuk az ezzel kapcsolatos üzleti modellt, illetve meg kell egyezniük a tartalomtulajdonosokkal is. Mindenesetre ez egy újabb lépés a digitális világ totálisan kereshetővé alakításának irányába.

A Google-nak azonban igyekeznie kell, mert riválisai, a Yahoo és a Microsoft már ott „lihegnek a nyakában”. Az előbbi még tavaly decemberben indította el videokereső motorját, és a redmondi gigász sem pihen. A Microsoft éppen a múlt héten tette elérhetővé az internetezők számára az MSN Video Downloads névre keresztelt szolgáltatását, amely például a Fox Sports, MSNBC.com stb. TV programjainak megtekintését teszi lehetővé, 20 dolláros éves előfizetési díj ellenében. Mindezen állományokat ráadásul hordozható médialejátszókra is át lehet másolni, olvasható a vállalat múlt heti közleményében.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom