Connect with us

technokrata

Már bárki műholdról szemlélheti a földfelszínt

Kütyük

Már bárki műholdról szemlélheti a földfelszínt

A Google nemrég műholdas technikával bővítette térképböngésző szolgáltatását.

Szinte minden fronton teljes letámadásba ment át a Google: először a Gmail, a gigabyte-os e-mail tárhelyet nyújtó szolgáltatás felhasználónkénti kapacitását bővítette duplájára, 2 GB-ra, majd bejelentette az újonnan alkotott szóval videoblognak nevezett lehetőség fejlesztését, napokon belüli elérhetőségét. Emellett az online térképkeresési szolgáltatását is kibővítette, ráadásul egy olyan plusz lehetőséggel, amire konkurenciája (Yahoo, Ask Jeeves stb.) egyelőre nem képes.

Jelen esetben arról van szó, hogy az USA-beli internetes vállalat űrből készített fotókat, azaz „légifelvételeket” tesz böngészhetővé felhasználói között. Mindezt nem csak ad hoc módon, hanem konkrétan arról a területről, amelyre az internetező kíváncsi. A kutakodók megadhatnak például egy címet, majd a Satellite linkre kattintva meg is nézhetik azt, hogyan néz ki felülről, az űrből. Ezt a képet természetesen lehet nagyítani, kicsinyíteni, illetve a kurzor mozgatásával a szomszédos területek is „felfedezhetők”.

John Hanke, a Google egyik vezető menedzsere a következő példát hozta fel, amikor a szolgáltatás hasznosságát akarta ecsetelni: ha valaki nyaralni megy, és tengerparti hotelek után kutat, esetleg arra is kíváncsi lehet, hogy az online prospektusokban szereplő profi képeken túl hogyan is néz ki a környék. Hanke szerint ilyenkor elég egy-két kattintás, és máris felülnézeti képben gyönyörködhet az amerikai internetező a kívánt területről, jelen példánál a tengerpartról. A menedzser egyébként a vállalat Keyhole részlegénél dolgozik; ezt a képfeldolgozással foglalkozó céget még tavaly októberben vásárolta fel a Google. Ennek segítségével vált egyáltalán lehetővé a térképböngésző szolgáltatás elindítása.

Az azonban szinte bizonyosra vehető, hogy a magánszféra védelméért küzdő szervezeteknek lesz még egy-két szava ehhez a „kémkedő eszközhöz”; annak ellenére is, hogy annak pontossága azért még nem az igazi: például egy újságot olvasó embert nem igazán lehet felismerni a felvételekről, pláne azt nem, hogy mit olvas. Igaz, ez már „csak” technikai kérdés, és a fejlődés ütemét nézve talán nem várat sokáig magára az sem, hogy igen nagy részletesség mellett lehessen a Föld felszínét nézegetni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák