Connect with us

technokrata

Nem adják le kedvenc sorozatát a tévében? Ott a Bittorrent

Kütyük

Nem adják le kedvenc sorozatát a tévében? Ott a Bittorrent

Az ausztrálok egy része rászokott, hogy kedvenc amerikai tévésorozataik legújabb részét az Internetről, Bittorrent segítségével töltsék le – így nem kell hosszú hónapokat várniuk a helyi megjelenésig.

Egy nemrég elkészült felmérés szerint az internetes file-megosztás eszközéhez fordultak az ausztrálok, miután bevett gyakorlat lett a helyi televíziós csatornák számára az, hogy az USA-ból importált tévésorozatok egyes részeit jóval később adják le a műsorban, mint ahogyan az az Egyesült Államokban megjelenik. Alex Malik, aki korábban az ausztrál hanglemezkiadók szövetségének vezető tanácsadója volt, készítette el a tanulmányt. Malik kutatása szerint a türelmetlen ausztrálok egy része bittorrentes P2P file-megosztás révén, az amerikai tévékből felvett digitális adásokat tölti le, és nem várja ki, míg a csatorna vezetése hajlandó azt műsorra tűzni.

Malik következetesen kalózoknak nevezi tanulmányában azon ausztrálokat, akik ehhez az eszközhöz folyamodnak. Számukról nem tudott pontos adatot szolgáltatni; úgy véli, hogy az adott sorozatokért rajongó helyiek közül nem túl sokan próbálják így kielégíteni a kíváncsiságukat, de azért nem elhanyagolható az ausztrál internetezők ezen tábora.

A kíváncsiság emberi tulajdonság, így érthető, hogy egyesek nem tudják kivárni azt az átlagosan nyolc hónapot, ami az USA-beli bemutató és a szigetországbeli debütálás között eltelik. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a csatornák a nézettség szempontjából kedvezőbb időszakokra halasztják az egyes részek leadását; például a közismerten uborkaszezonnak számító nyáron (ami náluk pont akkor van, amikor Észak-Amerikában a – és így hazánkban is – tél uralkodik) inkább nem „pazarolják” el a kevesebb nézőre a nézettebb sorozatok új epizódjait.

Egy korábbi felmérés szerint, melyet a webmonitorozással foglalkozó Envisional készített, Ausztrália rejti a világ második legnagyobb kalózközösségét, ami a TV-programok online csereberéjét illeti. Az (illegális) letöltések részarányát a vállalat a kenguruk földjén 15,6 százalékra teszi, a teljes „piacot tekintve”. Az országot egyedül II. Erzsébet királynő alattvalói előzik be: Nagy-Britannia részesedése 18,5 százalék. Meglepő módon az USA „mindössze” 7,3 százalékkal képviseli magát.

Sokak szerint ez a tendencia a jövőben még élesebben fog jelentkezni, azaz minél inkább átáll az USA lakossága a HDTV-s tévénézésre és minél jobban elterjednek a szélessávú Internet-kapcsolatok, annál jobb minőségben és gyorsabban lehet megszerezni az egyes műsorokat. Igaz, hogy angolul, de ez az angolszász ajkúak számára (Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada stb.) nem igazán jelent gondot. S ennek minden bizonnyal már a Bittorrent lesz a fő forrása: az összes kalóz TV-felvétel 70 százaléka manapság is ezen a közegen utazik keresztül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom