Connect with us

Nem adják le kedvenc sorozatát a tévében? Ott a Bittorrent

Kütyük

Nem adják le kedvenc sorozatát a tévében? Ott a Bittorrent

Az ausztrálok egy része rászokott, hogy kedvenc amerikai tévésorozataik legújabb részét az Internetről, Bittorrent segítségével töltsék le – így nem kell hosszú hónapokat várniuk a helyi megjelenésig.

Egy nemrég elkészült felmérés szerint az internetes file-megosztás eszközéhez fordultak az ausztrálok, miután bevett gyakorlat lett a helyi televíziós csatornák számára az, hogy az USA-ból importált tévésorozatok egyes részeit jóval később adják le a műsorban, mint ahogyan az az Egyesült Államokban megjelenik. Alex Malik, aki korábban az ausztrál hanglemezkiadók szövetségének vezető tanácsadója volt, készítette el a tanulmányt. Malik kutatása szerint a türelmetlen ausztrálok egy része bittorrentes P2P file-megosztás révén, az amerikai tévékből felvett digitális adásokat tölti le, és nem várja ki, míg a csatorna vezetése hajlandó azt műsorra tűzni.

Malik következetesen kalózoknak nevezi tanulmányában azon ausztrálokat, akik ehhez az eszközhöz folyamodnak. Számukról nem tudott pontos adatot szolgáltatni; úgy véli, hogy az adott sorozatokért rajongó helyiek közül nem túl sokan próbálják így kielégíteni a kíváncsiságukat, de azért nem elhanyagolható az ausztrál internetezők ezen tábora.

A kíváncsiság emberi tulajdonság, így érthető, hogy egyesek nem tudják kivárni azt az átlagosan nyolc hónapot, ami az USA-beli bemutató és a szigetországbeli debütálás között eltelik. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a csatornák a nézettség szempontjából kedvezőbb időszakokra halasztják az egyes részek leadását; például a közismerten uborkaszezonnak számító nyáron (ami náluk pont akkor van, amikor Észak-Amerikában a – és így hazánkban is – tél uralkodik) inkább nem „pazarolják” el a kevesebb nézőre a nézettebb sorozatok új epizódjait.

Egy korábbi felmérés szerint, melyet a webmonitorozással foglalkozó Envisional készített, Ausztrália rejti a világ második legnagyobb kalózközösségét, ami a TV-programok online csereberéjét illeti. Az (illegális) letöltések részarányát a vállalat a kenguruk földjén 15,6 százalékra teszi, a teljes „piacot tekintve”. Az országot egyedül II. Erzsébet királynő alattvalói előzik be: Nagy-Britannia részesedése 18,5 százalék. Meglepő módon az USA „mindössze” 7,3 százalékkal képviseli magát.

Sokak szerint ez a tendencia a jövőben még élesebben fog jelentkezni, azaz minél inkább átáll az USA lakossága a HDTV-s tévénézésre és minél jobban elterjednek a szélessávú Internet-kapcsolatok, annál jobb minőségben és gyorsabban lehet megszerezni az egyes műsorokat. Igaz, hogy angolul, de ez az angolszász ajkúak számára (Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada stb.) nem igazán jelent gondot. S ennek minden bizonnyal már a Bittorrent lesz a fő forrása: az összes kalóz TV-felvétel 70 százaléka manapság is ezen a közegen utazik keresztül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő