Connect with us

technokrata

Már a madarak is mobil csengőhang dallamokat énekelnek

Kütyük

Már a madarak is mobil csengőhang dallamokat énekelnek

Mostanság már azon sem szabad meglepődnünk, ha a fákon pihenő madarak népszerű, sokat hallott mobiltelefon csengőhangokat dalolnak.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy egyes madárfajok nem csak szépen énekelnek, hanem akár saját muzsikát is képesek komponálni, melyhez a környezet zajaiból merítenek ihletet. Matthias Werner frankfurti madártani szakértő szerint manapság egyre többször fordul elő, hogy az énekes madarak, így például a hazánkban is gyakori feketerigók nem hagyományos dallamokat zengedeznek, hanem lemásolják a mobiltelefonokon hallható népszerű csengőhangokat.


Werner elmondta, hogy egy-egy feketerigó akár közel nyolcvan strófát is képez megjegyezni és időről időre elénekelni. Ezen túlmenően pedig az sem ritka, hogy az állatok a már meglévő, csengőhangok, vagy például autós dallamkürtök ihlette énekeiket újra komponálják, egymással vegyítik. A rigókon kívül a széncinegék is kiváló zenei hallással büszkélkedhetnek, hiszen az ő repertoárjukban is mintegy harminckét különböző ének lelhető fel.

A szakirodalom szerint a tojó madarak párválasztás során előnyben részesítik azokat a hímeket, melyek kitartóbb és komplexebb éneket produkálnak, mert a jobb minőségű ének jelezheti az adott hím előnyös tulajdonságait. Számos tanulmány kimutatta, hogy a ˝szebb˝ és ˝jobb˝ ének jelzi a hímek kondicióját, territóriumuk jóságát vagy akár a későbbi, utódgondozásban vállalt szerepüket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő