Connect with us

technokrata

A járulékos költségek miatt drágák a mobiltelefonos zenei letöltések

Kütyük

A járulékos költségek miatt drágák a mobiltelefonos zenei letöltések

A szerzői jogok általában sokba kerülnek és bizony többek közt ezen jogok kényszerű megvásárlása miatt drágák a mobiltelefonos zene- és videóletöltések.

A világszerte mintegy háromszáz mobiltelefonos szolgáltatót magába tömörítő GSM Association most felemelte a szavát az ellen, hogy a szerzői jogok birtokosai minden egyes multimédiás tartalom ellenében túlzottan nagy összegeket kérnek el a gyártóktól és a szolgáltatóktól.

Az Open Mobile Alliance DRM 1.0 jogkezelő technológiát támogató mobil készülékek segítségével letöltött zenei tartalmak járulékos költségei a panaszosok szerint túlzottan magasak. A mobiltelefon gyártóknak minden egyes zenemobil után 1 dollárnyi jogdíjat kell fizetniük, ezenkívül pedig a mobil operátoroknak is át kell utalniuk a jogbirtokosok számára a letöltésekből származó bevételek egy bizonyos százalékát.

Szakértők szerint a mobiltelefonos multimédiás letöltésekből rendkívül komoly bevételekre lehet szert tenni, melyre jó példa, hogy a ˝3˝ nevezetű UMTS szolgáltatótól tavaly egyedül Ausztriában több mint egymillió darab zenei videóklipet töltöttek le a 3G előfizetők.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák