Connect with us

technokrata

2 GB-os e-mail tárkapacitás, jelszóhalász védelem a Google-nél

Kütyük

2 GB-os e-mail tárkapacitás, jelszóhalász védelem a Google-nél

Egyre komolyabban veszi az e-mailezéssel kapcsolatos kihívásokat az USA-beli vállalat.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, még tavaly április 1-én közölte a Google, hogy olyan e-mailszolgáltatást indít, amely minden felhasználó számára 1 GB-os tárkapacitást kínál. Sokan a bolondok napján elkövetett tréfának vélték, ám az amerikai vállalat teljesen komolyan gondolta a bejelentést: olyan szolgáltatást fejlesztett ki, mely az e-mailek szövegének elemzésével kontextusfüggő reklámokat helyez el az elektronikus levelekbe. A kezdeti meglepetés után megindult az áradat: habár még mindig csak béta verzióban használható a Gmail, ami limitált felhasználói számot jelent, nagyon sokan veszik igénybe már ma is a szolgáltatást.

A minap újabb bejelentést tett a fentiekkel kapcsolatban a Google: eszerint duplájára, azaz 2 GB-nyira bővíti az egy felhasználóra eső kapacitást. Elsőre talán hihetetlenül hangzik, de kevesebb mint egy év alatt nem egy olyan internetező akadt, akinek szűkössé vált az 1 GB-os korlát; az USA-beli vállalat ezért döntött a bővítés mellett, számolt be a döntésről Georges Harik, a Google termékmenedzsmentjének igazgatója. A felhasználók döntő többsége természetesen még nem érte el ezt a limitet, de a cég nem akkor akart szembesülni a problémával, amikor már számosan csurig töltötték postafiókjukat, mondta Harik.

Jelenleg meghívásos alapon lehet bekerülni a felhasználók közé, ám érdemes „beverekedni” magunkat a gmailesek táborába, mert a spamszűréssel is bíró szolgáltatást újabb védelmi vonallal kívánja ellátni a vállalat. A Google a jelszóhalász (phishing) támadások ellen lép fel újonnan tesztelt szolgáltatásával. Amennyiben az internetező egy olyan elektronikus levelet nyit meg, amely minden valószínűség szerint phishing e-mail, akkor egy nagy vörös párbeszédablak jelenik meg a képernyőn, melyben a következő szöveggel figyelmeztetik a veszélyre: „Warning: This message may not be from whom it claims to be. Beware of following any links in it or of providing the sender with any personal information.”

A fenti figyelmeztetésen felül egy másik taktikával is él a Gmail: a gyanúsnak tartott e-mailből eltávolít minden hiperhivatkozást, így akadályozva meg, hogy a felhasználó (akár rutinból is) átkattintson egy nem megbízhatónak tartott oldalra. Amennyiben valaki mégis meg akarja nézni a kérdéses oldalt, akkor annak címét az elektronikus üzenet eredeti kódjából kiböngészheti.

Érdekesség, hogy a már fent említett spamszűrésben kikérik az internetezők segítségét is: amely levelet spamnek minősít egy Gmail felhasználó, az nemcsak számára kerül tiltólistára, hanem bekerül egy központi adatbázisba is. Ha elég sokan minősítik kéretlen e-mailnek, akkor a szűrő a továbbiakban mindenki számára blokkolni fogja az adott karakterisztikát felmutató levelet, így nem csak saját magát segíti az internetező, hanem másokat is (és azok is őt).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák