Connect with us

technokrata

2 GB-os e-mail tárkapacitás, jelszóhalász védelem a Google-nél

Kütyük

2 GB-os e-mail tárkapacitás, jelszóhalász védelem a Google-nél

Egyre komolyabban veszi az e-mailezéssel kapcsolatos kihívásokat az USA-beli vállalat.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, még tavaly április 1-én közölte a Google, hogy olyan e-mailszolgáltatást indít, amely minden felhasználó számára 1 GB-os tárkapacitást kínál. Sokan a bolondok napján elkövetett tréfának vélték, ám az amerikai vállalat teljesen komolyan gondolta a bejelentést: olyan szolgáltatást fejlesztett ki, mely az e-mailek szövegének elemzésével kontextusfüggő reklámokat helyez el az elektronikus levelekbe. A kezdeti meglepetés után megindult az áradat: habár még mindig csak béta verzióban használható a Gmail, ami limitált felhasználói számot jelent, nagyon sokan veszik igénybe már ma is a szolgáltatást.

A minap újabb bejelentést tett a fentiekkel kapcsolatban a Google: eszerint duplájára, azaz 2 GB-nyira bővíti az egy felhasználóra eső kapacitást. Elsőre talán hihetetlenül hangzik, de kevesebb mint egy év alatt nem egy olyan internetező akadt, akinek szűkössé vált az 1 GB-os korlát; az USA-beli vállalat ezért döntött a bővítés mellett, számolt be a döntésről Georges Harik, a Google termékmenedzsmentjének igazgatója. A felhasználók döntő többsége természetesen még nem érte el ezt a limitet, de a cég nem akkor akart szembesülni a problémával, amikor már számosan csurig töltötték postafiókjukat, mondta Harik.

Jelenleg meghívásos alapon lehet bekerülni a felhasználók közé, ám érdemes „beverekedni” magunkat a gmailesek táborába, mert a spamszűréssel is bíró szolgáltatást újabb védelmi vonallal kívánja ellátni a vállalat. A Google a jelszóhalász (phishing) támadások ellen lép fel újonnan tesztelt szolgáltatásával. Amennyiben az internetező egy olyan elektronikus levelet nyit meg, amely minden valószínűség szerint phishing e-mail, akkor egy nagy vörös párbeszédablak jelenik meg a képernyőn, melyben a következő szöveggel figyelmeztetik a veszélyre: „Warning: This message may not be from whom it claims to be. Beware of following any links in it or of providing the sender with any personal information.”

A fenti figyelmeztetésen felül egy másik taktikával is él a Gmail: a gyanúsnak tartott e-mailből eltávolít minden hiperhivatkozást, így akadályozva meg, hogy a felhasználó (akár rutinból is) átkattintson egy nem megbízhatónak tartott oldalra. Amennyiben valaki mégis meg akarja nézni a kérdéses oldalt, akkor annak címét az elektronikus üzenet eredeti kódjából kiböngészheti.

Érdekesség, hogy a már fent említett spamszűrésben kikérik az internetezők segítségét is: amely levelet spamnek minősít egy Gmail felhasználó, az nemcsak számára kerül tiltólistára, hanem bekerül egy központi adatbázisba is. Ha elég sokan minősítik kéretlen e-mailnek, akkor a szűrő a továbbiakban mindenki számára blokkolni fogja az adott karakterisztikát felmutató levelet, így nem csak saját magát segíti az internetező, hanem másokat is (és azok is őt).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő