Connect with us

technokrata

Új életre kel a mobiltelefonok hangszórója: 128 szólamú polifónia és 3D térhatású hangzás

Kütyük

Új életre kel a mobiltelefonok hangszórója: 128 szólamú polifónia és 3D térhatású hangzás

Egy új japán mikrochipnek köszönhetően hamarosan minden korábbinál szebb hangzású mobiltelefonok jelennek majd meg a piacon.


Az NEC által kifejlesztett, PD9971 típusjelzésű audio processzor nem kevesebb mint 128 szólamú polifonikus hangzást tesz lehetővé a mobil készülékeken. Az újgenerációs hangchip rendkívül fejlett háromdimenziós, térhatású hangkeltésre képes, igaz ehhez a megszokott egy helyett kettő hangszórót kell beépíteni a telefonokba.

Az NEC PD9971 ezenkívül számos különböző effektet (például különböző visszhangok) támogat, valamint kompatibilis az SMF (Standard MIDI) és Mobile-XMF (Extensible Music Format) szabványokkal. Utóbbit egyébként nemrégiben fejlesztette kis a MIDI Manufacturers Association.

Az NEC munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az újgenerációs hangprocesszor első tesztpéldányait a napokban már meg is kapták a mobiltelefon gyártók, akik alapos teszteknek vetik majd alá őket. Az NEC PD9971 tömeggyártása várhatóan idén augusztusban kezdődik majd meg, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan melyik mobiltelefonban találkozhatunk majd vele először. A chip ára 7,60 dollár, vagyis mintegy 1.500 forint.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák