Connect with us

technokrata

Kibővült kínálat Magyarország legnagyobb zeneboltjában

Kütyük

Kibővült kínálat Magyarország legnagyobb zeneboltjában

Márciusban jelentősen nőtt az EMI és a Warner Music kínálatával bővült zeneáruház látogatottsága.

Az Axelero Internet az elmúlt év végén megállapodást írt alá két nemzetközi kiadóval, a Warner Music Hungary-vel és az EMI Zenei Kft.-vel, amelynek értelmében, idén márciustól az Origo Play Zeneáruházban elérhetővé vált és azóta is folyamatosan frissül a két kiadó nemzetközi és hazai repertoárja. A nemzetközi kiadók mellett 20 kisebb magyar kiadó dalait is kínálja az online bolt, ahol a bővítésnek köszönhetően már több mint 115.000 zeneszám érhető el.

A tavaly május közepén debütált első hazai internetes zeneáruház, amely az Origo Play egyik fontos szolgáltatása. Az internetes bolt nemcsak hazai viszonylatban volt egyedülálló, hanem az EU-hoz a közelmúltban csatlakozó közép-európai országok közül is először itt valósult meg ilyen szolgáltatás. A lassan egy éve útjára indított zeneáruház látogatottsága az elmúlt hónapban ugrásszerűen nőtt meg a nagy nemzetközi kiadók kínálatának köszönhetően.

Az áruházban teljes albumok és számok is vásárolhatók, amelyek mindegyikébe ingyenesen bele lehet hallgatni, valamint stílus, előadó, album vagy számcím alapján lehet válogatni. A Zeneáruház heti egyedi látogatóinak száma meghaladja a 35.000-et, a jelenleg beregisztrált több mint 10.000 felhasználó heti zeneszám letöltése pedig eléri az ezres nagyságrendet, melyből 95%-ot a zeneszámok, 5%-ot pedig a teljes album letöltések tesznek ki. Ezek az arányok azt a felismerést támasztják alá, hogy napjaink felhasználói a saját válogatások összeállítását preferálják, akár többféle zenei ízlésvilágot is kombinálva, szemben a teljes albumok megvásárlásával. Ehhez a zeneáruház tökéletes csatornát tud biztosítani, hiszen amellett, hogy lehetőséget nyújt önálló zeneszámok letöltésére, a boltban történő vásárlások korlátai is kikerülhetők, az otthon kényelméből tudnak válogatni, a számukra érdekes albumokba belehallgatni, majd vásárlást bonyolítani.

Az online bolt egyik legnépszerűbb szolgáltatása az albumelőzetes, ami azt jelenti, hogy bizonyos új albumokat még a hivatalos megjelenés előtt ingyenesen lehet meghallgatni, de nagy sikerrel működik a TOP10-es lista is, ami a vásárlások volumene alapján rangsorolja mind a hazai, mind pedig a külföldi előadókat. A kiválasztott zenéket egyébként bankkártyás fizetéssel, T-Mobile mobil vásárlással, emelt díjas SMS-ben vagy az Axelero előfizetők a havi számlájuk terhére vásárolhatják meg. Bankkártyás fizetés esetén egy teljes album ára bruttó 3500 Ft, egy önálló szám pedig 350 Ft-ba kerül. Ez alól kivételt képeznek egyes magyar tartalmak, melyeket 250 Ft/zeneszám, illetve 2500 Ft/album áron értékesítenek.

Az értékesítési adatok tükrében a külföldi előadók népszerűbbek a hazaiaknál, az eladott zeneszámok és albumok 60%-a külföldi előadóké, míg a hazai zenészek a letöltések 40%-t tudhatják magukénak. Az oldal zenei palettája minden korosztály igényét és stílusbeli kívánságát igyekszik kielégíteni, így az alternatív irányzatoktól kezdve, az elektronikus, mulatós, pop, rock, jazz és világzenén keresztül a klasszikus műfajjal bezárólag válogathatnak a felhasználók. A legfrissebb lista alapján a jelenlegi kedvencek a magyar előadók közül Ágnes Vanilla, míg a külföldieknél K.Maro birtokolja az első helyet.

A zeneáruház a Microsoft Digital Rights Management rendszerével működik, így a számok Windows Media Audio (WMA) formátumban tölthetők le; ezek digitális tartalomvédelme megakadályozza, hogy a számok ellenőrizhetetlen módon terjedjenek az Interneten. A megoldás szabályozza, hogy hány számítógépen (saját PC és egy laptop) hallgathatók a számok, és hányszor írhatóak ki audió CD-re. Az új tartalmak esetében a felhasználási jogok lényegében néhány fontos tekintetben kedvezőbbek az eddig nyújtott tartalmakénál. Az EMI tartalmai a korábbi 2 helyett 3, a Warner Music tartalmai 7 CD-re írást tesznek lehetővé.

Az Axelero tárgyalásokat folytat több nagy nemzetközi kiadó hazai képviselőivel is, így a Sony-BMG-vel és az Universallal, valamint a hazai Hungarotonnal is. E csatlakozási lehetőség eredményeként a zeneáruház repertoárja több mint 300.000 zeneszámra bővülhet, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon forgalomba hozott zenei kiadványok döntő többsége megtalálható lesz a portál online áruházában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle