Connect with us

Magyarország: elektronikus ügyintézés, egyetlen felületről

Kütyük

Magyarország: elektronikus ügyintézés, egyetlen felületről

Közeleg az idő, amikor csupán egy belépés lesz szükséges ahhoz, hogy hivatalos ügyeinket az Interneten keresztül intézhessük – ennek ideje ráadásul már csak napokban mérhető.

Április 1-jétől egy regisztráció után az internetezők egy egységes ügyfélbeléptető és -azonosító rendszeren keresztül érhetik el a magyar közigazgatás elektronikus szolgáltatásait. Ez a bejárat lesz az Ügyfélkapu, melynek lényege, hogy hivatalos ügyeit a felhasználó online, egy egyedi azonosítóval intézhesse. Személyes ügyfélkaput bárki létesíthet, ehhez azonban regisztrálnia kell magát. A regisztrációt személyesen az okmányirodákban (bármelyikben) vagy az Interneten keresztül lehet indítani. A szolgáltatások megfelelő szintű használatát azonban csak a személyes, okmányirodai megjelenés biztosítja – kivéve, ha azt a megfelelő fokozatú digitális aláírással használja.

A következő hónap elejétől okmányirodai, adóhivatali ügyindítást és ügyintézést, valamit a Kormányzati Portál eddigi szolgáltatásait lehet majd használni. Az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában azok az adózók is benyújthatják adóbevallásukat, akiket eddig erre jogszabály nem kötelezett. Megteheti ezt minden magánszemély, de egyéni vállalkozó is. Ugyanakkor magánszemély eljárhat más magánszemély, vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet helyett is, ehhez azonban az adóhatóságnál külön regisztrálni kell majd. A Kormányzati Portálon jelenleg is működő internetes okmányiroda (XR) áprilistól szintén az Ügyfélkapun keresztül érhető el. Okmányirodai időpontot továbbra is regisztráció nélkül lehet foglalni. Természetesen a Kormányzati Portál meglévő szolgáltatásai: a Cégkereső, az Ingatlankereső és a Gépjárműkereső, valamint a fórum továbbra is hozzáférhető marad mindazok számára, akik akkreditációval rendelkeznek.

Idén novemberben lép életbe a 2004. évi CXL törvény (Ket.), amely a szolgáltató szerep előtérbe helyezésével és az informatika korszerű alkalmazásával szélesebb körben írja le az állampolgárokat érintő közigazgatási hatósági eljárások szabályait. Mindez nem jár a személyiségi jogok csorbulásával: az üzemeltetők kiemelt figyelmet fordítanak annak védelmére. Ezt garantálja a site szigorú Adatvédelmi szabályzata.

Az Ügyfélkaput a MeH Elektronikuskormányzat-központ felügyelete alatt a Kopint-Datorg Rt. működteti.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom