Connect with us

technokrata

A mobilt cseréljük le a leggyakrabban – a szeméttelepek tele vannak régi készülékekkel

Kütyük

A mobilt cseréljük le a leggyakrabban – a szeméttelepek tele vannak régi készülékekkel

Az elektronikus készülékek közül a mobiltelefon az egyik leggyakrabban lecserélt, lényegében folyamatosan megújuló termék.


A GMI piackutató cég által egy mintegy 20 ezer nemzetközi fogyasztó körében végzett friss közvéleménykutatásból kiderül, hogy az emberek túlnyomó többsége elég gyakran le szokta cserélni mobiltelefonját. Ennek háttérében elsősorban az áll, hogy a mobilosok megunják régi készülékeiket, illetve folyamatosan a legújabb modellekre áhítoznak. Aminek egyébként a piacon érdekelt gyártók örülnek, az a környezet számára komoly gondokat okoz, ugyanis idén egyedül Európában több mint 100 millió mobiltelefon végzi a kukákban.

A húsz országban végzett közvéleménykutatás rávilágít arra, hogy a megkérdezettek 63 százaléka az elektronikus eszközök közül a mobiltelefonját cseréli le a leggyakrabban. A folyamatosan új készüléket vásárlók aránya a fejlődő országokban, Ázsiában és Dél-Amerikában a legnagyobb. Indiában és Kínában a válaszadók közel háromnegyede a mobilját cseréli le leggyakrabban az elektronikus berendezések közül. Ugyanez az arány Dél-Amerikában 67 százalékos, az Egyesült Államokban 47 százalékos, Franciaországban viszont már csak 38 százalékos.

A környezetvédők felhívják a figyelmet arra, hogy a mobil készülékek gyakori lecserélése miatt irtózatos mértékben növekszik a szeméttelepekre kerülő, környezetre veszélyes régi készülékek mennyisége. Ezekben a mobilokban jelentős mennyiségű arzén, ólom és higany található.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle