Connect with us

technokrata

Microsoft akadály a következő generációs Internet terjedése ellen?

Kütyük

Microsoft akadály a következő generációs Internet terjedése ellen?

Egy, a szabadalmi eljárásokat elítélő szervezet nemrég kritikával illette a Microsoft egyik szabadalmát, mely – a szervezet szerint – az IPv6-ra nagyban hasonlít, s így meggátolhatja annak terjedését.

A Public Patent Foundation (Pubpat) egy olyan szervezet, mely igyekszik a hétköznapi embereket megvédeni a szabadalmi rendszer visszásságaitól. Elmondásuk szerint pár éve a Microsoft egy olyan kérelmet adott (és jegyeztetett) be, amit érvénytelennek kellene tekinteni, mivel azt nem fogadtatták el az Internet Engineering Task Force (IETF) nevű szervezettel. A 6101499-es számú szabadalmat egyébként bárki megtekintheti az USA szabadalmi hivatalának weblapján; a következő elnevezés alatt: „Method and computer program product for automatically generating an Internet Protocol (IP) address”. Eredetileg 1998-ban adta be rá a kérvényét a redmondi vállalat, s 2000-ben lett jogosult a szabadalmi oltalomra.

Daniel Ravicher, a Pubpat ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy habár nem tart attól, hogy a Microsoft követelni fogja a szabadalom feletti jogainak legmesszemenőbbekig való betartását, pusztán annak léte is arra bírhatja rá a vállalatokat, hogy felhagyjanak az IPv6 használatával, vagy egyáltalán annak kipróbálására irányuló törekvéseikkel. Ravicher egy ahhoz hasonlította az egész ügyet, hogy legtöbbünk attól még ijesztőnek tart egy pisztolyt, csak mert a tulajdonosa megígéri: nem lő vele.

A szervezet szerint a Microsoft részéről az lenne a legjobb dolog, ha egyszerűen felhagyna ezen szabadalmának fenntartásával. A redmondi szoftverfejlesztő vállalat egyelőre nem kommentálta a Pubpat felhívását. Az mindenesetre érdekes, hogy a hír azután egy héttel látott napvilágot, hogy a Microsoft bejelentette az Egyesült Államok szabadalmi rendszerének megváltoztatására irányuló óhajait.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák