Connect with us

technokrata

Megszűnőben a kanadai file-letöltő kánaán

Kütyük

Megszűnőben a kanadai file-letöltő kánaán

Kanadában mindmáig sérthetetlen joga az állampolgároknak az ingyenes dalletöltés, ez azonban nemsokára megváltozhat.

Már többször beszámoltunk arról, hogy az észak-amerikai országban az USA-val szemben sokkal liberálisabbak a file-letöltésre vonatkozó szabályok, korlátozások. Kanadában ugyanis 2003 decemberében úgy döntött a Canadian Copyright Board nevű szervezet, mely a szerzői jogokat szabályozza az országban, hogy a (jogvédett) állományok peer to peer hálózatokon keresztüli letöltése teljesen legális. Aki egy kicsit is tájékozott a témában, az bizonyára tudja, hogy ezért egy országgal délebbre már több ezer dolláros büntetést kell fizetni, ha rajtakapják az embert.

Fontos megjegyezni, hogy a jogvédett dalok feltöltése Kanadában is jogsértő tevékenységnek számít. Ezen szabály betartása mellett azonban az elmúlt két év során a kanadaiak jelentős része minden következmény nélkül töltögethette le kedvenc dalait, filmjeit. Ez a „paradicsomi” állapot azonban nemsokára véget érhet, mivel Ottawában nemrég az ipari minisztérium és a szövetségi kormányzat közös sajtóbejelentést tett. Ebben a jelenleg érvényben levő másolásvédelmi törvény felülvizsgálatát és drasztikus megváltoztatását ígérték.

Frulla miniszter a következőket nyilatkozta az eset kapcsán: „Örömünkre szolgál, hogy lehetőségünk nyílik megmutatni a kanadaiaknak, hogyan szándékozunk egy szerzői jogokat védő törvény kereteit megteremteni a 21. században. Meg kell erősítenünk az ország alkotóinak és kulturális iparának az Interneten zajló illegális felhasználással szembeni jogát.” A miniszter végső célként az 1996-ban megszületett WIPO (World Intellectual Property Organization) egyezmények adoptálását jelölte meg. Ez többek között jogsértésként határozza meg a védett anyagok másolásvédelmi technológiájának megváltoztatását, kiiktatását és kijátszását. Ennél azonban jóval komolyabb veszélyt rejt az internetezőkre az a kitétel, mely szerint az Internet-szolgáltatóknak figyelniük kell ügyfeleik file-cserére irányuló aktivitását, és ha illegális adatmozgást tapasztalnak, akkor arról értesíteniük kell a jogvédőket, magát a felhasználót, s el kell tárolniuk egy meghatározott ideig az esetet igazoló elektronikus bizonyítékokat.

Habár egyelőre nem öltött testet törvényi szinten az elgondolás, még a tavasz során az alsóház elé kerül a tervezet. Ha a WIPO-szabályozást elfogadják, akkor az a zavartalan file-letöltések végét jelenti Kanadában. Természetesen a CRIA, a kanadai hanglemezkiadók szövetsége örömmel üdvözölte a kezdeményezést.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle