Connect with us

technokrata

EU-s csúcsszintű domain regisztrálása

Kütyük

EU-s csúcsszintű domain regisztrálása

A .eu bevezetése nyúlik, mint a rétestészta, de lassacskán egyre közeledik a nap, amikor bármely EU-s állampolgár regisztrálhat magának ilyen TLD-jű domaint – így mi, magyarok is.

Tavaly október elején az EURid vállalat, a leendő .eu csúcsszintű domaint üzemeltetésére kiválasztott szervezet igazgatója, Marc van Wesenmael jelentette be, hogy a TLD (top level domain) újfent késik. Azóta nem sok minden történt az ügyben, de a héten végre újabb érdemi lépést tett előre a folyamat: az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) szervezet elnöke, Vint Cerf megállapodást írt alá az EURid vezetőivel. Ez egy közel hat hónapos tárgyalási fázist hivatott lezárni, amit azért az európai konzorcium hamarabb le szeretett volna zárni; ám hivatalos magyarázatot a késlekedésre nem adtak.

Mi található még a regisztrálás útjában? Wesenmael közlése szerint még bizonyos technikai feladatok állnak az EURid előtt, aminek az elvégzése már nem tart soká: a szakember két hétre becsülte ennek időtartamát. Miután a vállalat véglegesítette a .eu TLD-k regisztrációs szabályzatát, azt az EC-nek jóvá kell még hagynia. Ha ez is lezajlott, akkor megnyílhat a regisztrálás első fázisa, az elsőbbségi igények kiszolgálása, azaz aki előbb foglal le egy EU-s csúcsszintű domaint, az meg is kapja azt („first-come, first-served”). Igaz, a második fázisra csak 2006 elején kerül majd sor, vélekedett Wesenmael.

Természetesen nem csak magánszemélyek előtt ˝áll nyitva˝ egy EU TLD-jű domain regisztrálása, a cégek, vállalatok számára is adott a lehetőség. Ennek azonban minden regisztrálni vágyóra vonatkozó feltétele van: az Európai Unióban kell rendelkeznie lakóhellyel (vagy telephellyel, üzleti vállalkozások esetén). Azt még nem tudni, hogy mennyien fognak EU-s TLD-t igényelni, de az EURid az első évben egymillió bejegyzéssel számol (összehasonlításképp: tavaly év végén 8 millió .de és 4 millió .uk bejegyzést tartottak számon). A cégnél úgy vélekedtek, hogy ezek egy részét csak azért foglalják le, nehogy valaki rátegye a kezét, és aztán utóbb pénzt követeljen érte.

A csúcsszintű, nem geográfiai kötődésű domainek közül a .eu bevezetése lesz az utóbbi idők egyik legnagyobb változása. Arra azonban nem kell számítani – legalábbis a kezdeti időszakban biztosan nem -, hogy a közel 50 millió, már regisztrált TLD több mint felét kitevő .com-ot leszorítja vezető helyéről. Az eredeti tervek szerint egyébként is késik már a bevezetés: ha minden a terv szerint alakult volna, akkor már 2003 során elérhetővé kellett volna válnia az EU-s csúcsszintű domainnek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle