Connect with us

Nagy csapás a magyar file-cserére

Kütyük

Nagy csapás a magyar file-cserére

A rendőrség lefoglalta a hazai internetes file-csere történetében eddigi legnagyobb kalózszervert – az akció következtében Magyarország legnagyobb file-cserélő hálózata, a Mátrix hub megbénult.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a múlt héten akciót hajtottak végre egy személy ellen, aki az Interneten keresztül illegálisan árult filmeket és szoftvereket. A rendőrség lefoglalta szervergépét, amely 30 darab merevlemezt tartalmazott, együttes kapacitásuk elérte a 4,4 terabyte-ot. Az elkövető személy számítógépén pedig további 1,2 terabyte mennyiségű adatot, elsősorban szerzői jogvédelem alatt álló filmeket találtak. A lefoglalások hatására a Mátrix hub, az ország legnagyobb file-cserélő rendszere is megbénult.

A nyomozás az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feljelentése alapján indult el. Számítástechnikai szakértők és az ASVA munkatársainak segítségével kiderült, hogy a letöltésre kínált adatokat tartalmazó szervergép és a hozzá tartozó számítógépek hol találhatók, valamint felfedték a gépeket üzembe helyező és a banki átutalásokat fogadó személy kilétét is.

Ezt követően a rendőrség munkatársai négy helyszínen összehangolt és megtervezett akciót hajtottak végre, mely eredményeképpen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyt, valamint lefoglalták az illegális tevékenységre használt számítástechnikai eszközöket.

A szervert üzemeltető tettes az általa megadott IP címről szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, szoftvereket, valamint zenei felvételeket kínált letöltésre 3000 forintért. A regisztráció egyszerűen működött, a megadott e-mail címen érdeklődő kapott egy jelszót, mellyel megnézhette, hogy a rendelkezésre álló filmek, szoftverek, zenék közül mit szeretne letölteni, majd a megadott bankszámlaszámra elküldte a fenti összeget. Az átutalás után megkapta a letöltésre alkalmas jelszót, és már le is tölthette a kívánt fájlokat.

A rajtaütés során a rendőrség négy darab számítógépet foglalt le. Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a szervergép 30 darab nagy teljesítményű merevlemezt tartalmaz, melyek együttes kapacitása 4,4 terabyte. Az elkövető által használt egyik gép kapacitása mintegy 1,2 terabyte, melynek nagy részén szerzői jogvédelem alatt álló filmek találhatók.

A rendszert üzemeltető személy bankszámlakivonatára néhány hét leforgása alatt több százan utalták át a fenti összeget, így az elkövető 1.500.000 forintot keresett az illegális tevékenységgel. További szakértői vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy a fájlcserélő rendszer mekkora vagyoni hátrányt okozott a filmforgalmazóknak.

Kálmán András, az ASVA igazgatója az esettel kapcsolatban elmondta: „Ma már az Internet, és elsősorban a file-cserélő rendszerek jelentik a filmkalózkodás gócpontjait. Nagyon örülünk, hogy a rendőrség munkatársaival együttesen ilyen sikeres akciót hajtottunk végre. Talán a rendőrség folyamatos jelenlétével végre tudatosul az emberekben, főként a file-csere programokat használókban, hogy az illegális filmletöltés- és másolás bűncselekmény, melynek jogi következményei vannak. Meggyőződésem, hogy ennek az esetnek lesz folytatása.”

Az ASVA közhasznú alapítványként működő szervezet legfontosabb célja, hogy védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen. Az ASVA felderítő és szakértői munkájával segíti az Országos Rendőr-főkapitányság valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársait a szerzői jogsértéssel kapcsolatos esetek felkutatásában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom