Connect with us

technokrata

Újból feltörték Apple másolásvédelmét, de a cég résen volt

Kütyük

Újból feltörték Apple másolásvédelmét, de a cég résen volt

DVD Jon ismét hallatott magáról, igaz, ezúttal pünkösdinek bizonyult a királyság.

Jon Johansen a DVD-k másolásvédelmének feltörésével és a technika (DeCSS) elterjesztésével vívta ki magának az internetezők körében ismertségét. Emiatt be is perelték a jogvédők a norvég fiatalt, ám az időközben felnőtté váló skandináv kamaszon többszöri nekifutásra sem találtak fogást. A tavalyi év elején végül aztán felhagytak az ellene indított pereskedéssel; ám ez nem tántorította el attól Johansent, hogy ne próbálkozzon valami újjal. Alig hogy véget ért kálváriája a bíróságon, máris amiatt került újra a neve az újságokba, hogy megtörte az Apple iTunes zeneboltjában értékesített dalok védelmét.

Amint arról mi is beszámoltunk, az Apple oly módon védi dalait attól, hogy több számítógépen is meg lehessen hallgatni, hogy létrehoz egy egyedi kulcsot a hardverelemek bizonyos tényezőiből. Ez a C meghajtó sorozatszámából, a BIOS verziószámából, a processzor nevéből és a Windows termékazonosítójából áll össze. Johansen tavaly télen rájött, hogy amikor a felhasználó egy VideoLAN klienst futtat Windows alatt, akkor az kiírja ezt a kulcsot egy file-ba. Ez a felhasználói kulcs rendszerfüggetlen, így akár Linux alatt is alkalmazható, magyarázta a norvég fiatalember.

Új próbálkozás

Mindehhez azonban legalább egyszer meg kellett venni a dalt, hiszen másként nem juthatott a felhasználó merevlemezére. A minap azonban egy olyan alkalmazásban publikálta további munkáit a norvég fiatalember, mely gyakorlatilag letöltőszervert csinált az iTunes zeneboltok szervereiből. A PyMusique nevű szoftver képes felcsatlakozni a központi számítógépekhez, s az ott eltárolt dalokat letölteni mindenféle másolásvédelmi megkötés nélkül. Ha az internetezőnek van hozzáférése már az iTunes áruházhoz, és ott egyszer megvásárolt egy dalt, akkor azt akárhányszor letölthette újra úgy, hogy abban nem volt benne a DRM, azaz a másolásvédelem.

A PyMusique egy többplatformos programozási nyelven, a Pythonon készült, s mind Windows-os, mind linuxos változatát kiadták a fejlesztők. A többes szám indokolt, mert nem csak John nevéhez köthető az alkalmazás, annak létrehozásában két másik internetező (Travis Watkins, Cody Brocious) is szerepet vállalt.

Az Apple résen van

A DVD-k másolásvédelmében bízó kiadókhoz képest az Apple Computer sokkal jobban odafigyelt DVD Jonra, s alig pár nappal azután, hogy felbukkant a PyMusique, ellehetetlenítette a program használatát. Mint időközben kiderült, egy biztonsági rés kihasználásával érték el a többszörös dalletöltést lehetővé tevő szoftver működését a programozók; persze azt nem árulták el az Apple-nél, hogy pontosan hogyan is történhetett meg ez. A tegnapi nap folyamán azonban kiadtak egy közleményt, miszerint az iTunes felhasználói egy részének (körülbelül 15 százalékuknak) frissítenie kell szoftverét a 4.7-es változatra.

Arra a kérdésre, hogy az Apple tervez-e peres eljárást kezdeményezni a norvég és amerikai fiatalok ellen, a vállalat szóvivője nem kívánt válaszolni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák